Black Friday Deals: extra hoge kortingen op tegels. Shop nu

black friday deals

Verschillende soorten natuursteen vloeren

Van enorm rotsblok in een robuuste steengroeve naar een verfijnde warme natuursteenvloer rondom je kookeiland. Al onze natuursteenvloeren zijn uniek en vertellen hun eigen verhaal. Maar welke route leggen onze natuursteentegels af, wat zijn de voordelen en nadelen van verschillende soorten natuursteen vloeren en vooral: welke soorten zijn er? Lees hier alles wat je moet weten over de verschillende soorten natuursteen!

natuursteen groeve

 

Wat is natuursteen?

Verschillende natuurlijke processen zorgen voor het ontstaan van verschillende natuursteensoorten, zoals graniet, marmer, leisteen, hardsteen en travertin. Natuursteen wordt van Noorwegen tot Zuid-Afrika en van India tot Griekenland gewonnen in immense groeves. Omdat de aardkorst overal ter wereld constant in beweging is ontstaan er prachtige gesteenten. Ieder scheurtje en elke kleine beweging in de aardkorst draagt bij aan de vorming van uniek natuursteen.

Voor- en nadelen van een natuursteen vloer

Een natuursteenvloer is, uiteraard, 100% natuurlijk. De kleinste imperfectie of onregelmatigheid in natuursteentegels maakt elke vloer uniek. Tegenover dit unieke karakter staat dat deze vloeren vaak erg krasgevoelig zijn en het nodige onderhoud vergen. Check in het onderstaande overzicht snel en handig de voordelen en nadelen van de verschillende natuursteen vloeren!

1. Graniet

  • Relatief eenvoudig in onderhoud.
  • Graniet is een zeer hard gesteente, zeer hittebestendig en daardoor goed bestand tegen intensief gebruik.

2. Marmer

  • Een prachtig chique en stijlvol gesteente.
  • Keerzijde van marmer is de krasgevoeligheid.
  • Deze natuursteensoort vergt veel onderhoud, het impregneren van een marmeren vloer draagt bij aan de bescherming van de vloer.

3. Leisteen

  • Een gelaagde natuursteensoort. Erg kleurvast en verkrijgbaar in veel verschillende soorten kleuren.
  • Vuil is op een leistenen vloer niet direct zichtbaar en kleine krasjes zijn eenvoudig weg te poetsen.
  • Deze natuursteensoort is wel gevoelig voor diepe krassen.

4. Travertin

  • Een robuuste, mediterraan ogende natuursteensoort.
  • Een travertin vloer krijgt een doorleefd karakter naarmate deze ouder wordt.
  • Travertin is een poreus gesteente en daardoor gevoelig voor vloeistoffen en kleurverschillen.

5. Hardsteen

  • Hardsteen heeft verschillende varianten, o.a. Turks hardsteen, Vietnamees Hard en Belgisch hardsteen.
  • Deze natuursteensoort is erg gevoelig voor krassen en vlekken, wat bij dit gesteente ook heel charmant kan ogen.

6. Franse Bourgondische Dallen

  • Een natuursteensoort die op echte ambachtelijke wijze wordt gewonnen in de Franse Bourgogne.
  • Wordt door de jaren heen steeds mooier door de gebruikssporen, maar kan ook geïmpregneerd worden.

Verschillende soorten natuursteen

1. Graniet

Graniet is (ja hoor, geheel in stijl) keihard, zeer hittebestendig en goed bestand tegen intensief gebruik. Niet voor niets snijdt menig keukenprins(es) zijn/haar groenten op een granieten aanrechtblad. Het gesteente ontstaat door het ondergronds stollen van magma en krijgt hierdoor het kenmerkende ‘gespikkelde’ uiterlijk. Deze natuursteensoort wordt over de hele wereld gewonnen en is daardoor in verschillende kleuren en patronen te vinden. Veel voorkomende kleuren zijn zwart en rood/bruin.

Een vertrouwde look voor elk interieur met graniet

Graniet is een veelgebruikte natuursteensoort in de bouw en interieurs en wordt onder andere gebruikt bij trappen, gevels, tafelbladen en vloeren. Dit gesteente is op verschillende manieren te bewerken en ontzettend divers in haar uitvoeringen. Door graniet te polijsten krijgt het een glanzende, klassieke en luxe look, terwijl branden en borstelen zorgt voor een stoere en robuuste uitstraling. Dit maakt graniet een ideale natuursteen voor verschillende interieurstijlen.

Graniet is vriendelijk in onderhoud

Naast de specifieke kenmerken als hardheid en hittebestendigheid heeft graniet nog een enorm voordeel: deze soort natuursteen is relatief gemakkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om een granieten vloer regelmatig goed schoon te maken. Dit kan het beste gedaan worden met een zuurvrije grondreiniger. Na een goede schoonmaak kan de vloer geïmpregneerd worden, wat ervoor zorgt dat vervuiling minder snel intrekt.

2. Marmer

marmer vloeren

Hét bewijs dat ‘mother nature’ haar eigen schilderpallet heeft is marmer. Deze natuursteensoort heeft unieke kleuren en structuren die als het ware als penseelstreken het gesteente tekenen. Geen wonder dus dat marmer al sinds de Oudheid zeer geliefd is bij kunstenaars, architecten en beeldhouwers.

Marmer is uniek en chique

Marmer wordt onder andere gewonnen in Italië, Griekenland en Turkije en kent verschillende verschijningsvormen. Het gesteente komt voornamelijk voor in de kleuren grijs en wit, maar heeft ook roze en rode varianten. De unieke tekening van marmer ontstaat door hoge drukken op organische materialen van planten en dieren binnen kalksteen. Marmer is een geliefde natuursteensoort voor liefhebbers van een klassiek en chique interieur.

Marmer onderhoud en alternatieven

Keerzijde van de glanzende helderheid van marmer is dat de steensoort veel onderhoud vergt. Het is een poreuze natuursteen en erg krasgevoelig. Om deze gevoeligheid tegen te gaan kunnen marmeren vloertegels geïmpregneerd worden, zodat ze beter bestand zijn tegen krassen en vuil. Daarnaast zijn er tegenwoordig keramische marmerlook vloertegels te krijgen die haast niet van echt marmer te onderscheiden zijn.

3. Leisteen

leisteen vloeren

Leisteen is ontstaan uit klei en is eigenlijk letterlijk gebakken door de aarde. Van oudsher wordt leisteen veel gebruikt voor dakbedekking, maar tegenwoordig is de natuursteensoort ook enorm populair voor gebruik als vloer of terras.

Met leisteen een uitgebreid kleurenpallet

Er zijn diverse soorten leisteen in vele verschillende kleuren, uiteenlopend van rood tot groen en alles daartussenin. De authentieke gelaagdheid van leisteen geeft deze natuursteensoort een zeer ruwe aanblik en een natuurlijk karakter. Een ontzettend fijne bijkomstigheid van deze gelaagdheid is dat deze ervoor zorgt dat vuil niet direct zichtbaar is.

De voor- en nadelen van leisteen

Een leisteen vloer is kleurvast, niet glad en krast minimaal. Toch gaat het onderhoud van deze vloer ‘’niet van een leien dakje’’. Het is belangrijk om deze natuursteensoort met de nodige aandacht te behandelen. Kleine krasjes zijn met water weg te poetsen, maar diepere krassen zijn moeilijk te maskeren. Wat helpt bij de bescherming van een leisteenvloer is impregneren. Hiermee wordt een beschermlaag over de vloer gelegd.

4. Travertin

travertin vloeren

Fan van mediterrane oorden? Met de ruwe look van travertin ontstaat al snel het gevoel dat de Middellandse Zee en Italiaanse wijngaarden op de hoek van de straat liggen. Bekende klassieke gebouwen die geheel of deels met travertin zijn gebouwd zijn onder andere de Sacré-Coeur basiliek in Parijs en het Colosseum in Rome.

Ontstaan en winning van Travertin

Travertin is een kalksteen en ontstaat door de neerslag van kalk met oververzadigd water uit warme bronnen. Organische materialen zoals planten, bladeren en takjes die in deze warme bronnen terecht komen zorgen voor de kenmerkende onregelmatigheden in dit gesteente. Travertin komt onder meer voor in het beroemde Yellow Stone Park en wordt voornamelijk gewonnen in het Italiaanse plaatsje Tivoli.

Met Travertin een doorleefd karakter

Een travertin vloer groeit mee met de gebruikers en vertelt op den duur haar eigen persoonlijke verhaal. Enerzijds zorgt de poreusheid van travertin voor een natuurlijk en doorleefd karakter, anderzijds betekent dit dat deze natuursteensoort vrij snel vloeistoffen opneemt. Dit kan voor kleurverschillen in de tegels zorgen en daarom is het raadzaam om een travertin vloer te impregneren.

5. Hardsteen

hardsteen vloer

Hardsteen wordt over de hele wereld gewonnen en heeft daardoor verschillende uiterlijke eigenschappen. Voorbeelden van de verschillende hardsteensoorten zijn Turks hardsteen, Vietnamees hardsteen en Belgisch hardsteen.

Een kijkje in de geschiedenis van hardsteen

Vrijwel de bekendste hardsteensoort is Belgisch hardsteen. Deze blauw/grijsachtige natuursteen werd vroeger veelvuldig gebruikt in herenhuizen en kerken, maar is ook tegenwoordig nog erg populair. Deze natuursteensoort wordt onder andere gebruikt voor raamdorpels en vensterbanken en heeft een zeer authentiek kenmerk: in het gesteente zijn restanten van kleine fossielen zichtbaar.

Verschillende soorten hardsteen

Naast Belgisch hardsteen is er Turks en Vietnamees hardsteen. Kenmerkend aan Turks hardsteen is de glans en de nerven die een marmerachtige look met zich meebrengen. Vietnamees hardsteen is daarentegen wat doffer. Hardsteen kan op verschillende manieren bewerkt worden. Het trommelen, het met kiezels bewerken, van hardsteen zorgt voor een mooie matte uitstraling.

Eigenschappen hardsteen

Ondanks het verschillende uiterlijk van de verschillende hardsteensoorten zijn de productspecificaties vrijwel identiek. Voor hardsteen geldt dat het een erg gevoelige natuursteensoort is en daardoor erg vatbaar voor krassen en vlekken. De gebruikssporen zijn voor liefhebbers enorm charmant. Is dit niet helemaal jouw ding? Dan is het raadzaam om voor een andere natuursteen soort of keramiek te kiezen. Ook hardsteen vloeren kunnen geïmpregneerd worden om extra bescherming te bieden.

6. Franse Bourgondische Dallen

Bourgondische dallen 

Oui oui, echte pareltjes regelrecht uit de Franse Bourgogne. Franse Bourgondische Dallen zijn een ontzettend mooie natuursteensoort met een warm en landelijk imago. Uniek voor dit gesteente is dat de winning en bewerking ervan nog een écht ambacht is.

Een diverse natuursteen soort

Typerend voor dit gesteente is de diversiteit in kleur en afmetingen. De groeven waarin dit gesteente gewonnen wordt bestaan uit verschillende lagen met daarin verschillende kleurschakeringen. Franse Bourgondische Dallen staan bekend om haar hoge kwaliteit.

Geschikt voor elk interieur

Franse Bourgondische Dallen is een geliefde natuursteensoort binnenshuis en werd vroeger veelal gebruikt in kastelen en boerderijen. Het gesteente heeft een tijdloze uitstraling. Door de grote hoeveelheid aan uitvoeringen is het makkelijk om een passende match met verschillende interieurstijlen te vinden. Een vloer met Franse Bourgondische Dallen wordt steeds charmanter naarmate deze geleefd wordt, maar kan ook geïmpregneerd worden.

Hulp nodig bij het kiezen van een natuursteen vloer? Maak dan een afspraak!

Voorkeursdag(en)

* Verplichte velden.
Wij proberen je (aan)vraag op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.

Showroom Vianen vloertegels
Showroom Vianen
Visgraat vloer showroom Vianen