Superhandig: onze monstertegelservice! Bestel tot maximaal 4 gratis monsterstukken. Meer informatie!

Welke tegels kies je onder je overkapping?

Na lang oriënteren ben je er helemaal uit: in je nieuwe tuin wil je een terras met overkapping. Een heerlijke plek waar je op zomerse dagen lekker kunt loungen en borrelen met vrienden en familie. Maar voordat het relaxen kan beginnen zijn er nog een aantal keuzes die je moet maken. Staat de overkapping op het terras of juist niet? Welke stijlen zijn er en welke tegels wil je onder je overkapping? 

 

Er zijn talloze stijlen, zoals modern, klassiek of juist natuurlijk. Elke stijl kan op verschillende manieren terugkomen op jouw overdekte terras. Dit kan bijvoorbeeld met tuintegelsterrastegels en betontegels en een overkapping kan zowel op als naast de tegels staan. Heb je nog geen idee wat voor soort terras je wilt en waar je rekening mee moet houden? In deze blog leggen we je haarfijn uit waar je op moet letten bij de aanleg van een terras onder een overkapping én geven we inspirerende voorbeelden!

 

 

Een vloer leggen onder je overkapping; hoe ga je te werk?

Voordat je weloverwogen een vloer voor onder de overkapping kunt kiezen is het belangrijk om niet alleen naar de uitstraling te kijken. De praktische kant is minstens zo belangrijk. Zo moet je onder meer nadenken over de inrichting van je terras. Hoe zwaar worden de tegels onder de overkapping bijvoorbeeld belast? Voordat je beslist moet je nadenken over de volgende punten:

1. Leg je het terras voor of na het plaatsen van de overkapping?

Dit kan beide. Je kunt de overkapping op de tegels monteren, maar je kunt de tegels ook om de pilaren van de overkapping heen leggen. Het is belangrijk om op voorhand een beslissing te nemen wat je als eerste wilt plaatsen. Afhankelijk van de werkwijze heb je meer of misschien wel minder snijverlies en het is ook belangrijk om te kijken naar de dikte van de tegels. Laat je altijd adviseren door een professionele partij, zoals bijvoorbeeld een hovenier. Wil je gericht advies voor je eigen project? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

2. Wordt het terras zwaar belast?

Ben je van plan om de tegels op je terras zwaar te belasten met bijvoorbeeld een buitenkeuken of iets dergelijks? Dan is het belangrijk om goed na te denken over de dikte van de tegels. Voor een tuinset zijn terrastegels met een dikte van 2 cm afdoende, maar als je het onder je overkapping zwaarder gaat belasten is een dikker formaat noodzakelijk. In dit geval raden we altijd keramische terrastegels 3cm dik of tegels van beton aan.

3. Hoe kun je regenwater laten aflopen?

Bij de aanleg van bestrating onder de overkapping is het belangrijk om een goede afschot te maken. Als je het terras onder je overkapping helemaal vlak legt blijft het regenwater erop staan. Om regenwater natuurlijk en efficiënt af te voeren raden we een afschot van 1 cm per meter aan, aflopend naar de tuin.

 

 

Verschillende stijlen tegels onder je overkapping

Nu je alle technische aspecten goed hebt uitgewerkt weet je precies hoe je te werk kunt gaan. Dit is het moment om na te denken over de stijl van je heerlijke loungeplek. Er zijn talloze mooie stijlen die zorgen voor een uitnodigende sfeer. De mogelijkheden met tegels onder je overkapping zijn oneindig. Om je inspiratielevel een beetje op te krikken hebben we verschillende populaire stijlen voor je op een rijtje gezet. Laat die gasten maar komen!

Houtlook tuintegels onder je overkapping

Wil je een fijne natuurlijke vibe onder je overkapping? Met houtlook terrastegels onder je overkapping creëer je makkelijk een huiselijke, knusse én natuurlijke sfeer. Ze hebben ook nog eens veel voordelen. Een houtlook terras onder je overkapping is heel eenvoudig te onderhouden. Je maakt het makkelijk schoon en er trekken geen vlekken in. De voordelen zijn eindeloos en dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige uitstraling. Keramische houtlook is tegenwoordig zo goed nagebootst dat het niet meer van echt te onderscheiden is en dit maakt deze tegels ook enorm populair.

 

 

Een overkapping met patroontegels

Klassiek en modern in één tegel? Dat kan met patroontegels! Patroontegels, ook wel Portugese tegels genoemd, zijn bezig aan een geweldige comeback. De patronen zijn eindeloos en zijn uitermate geschikt voor onder de overkapping. Ze zijn perfect om een mooi mediterraan terras onder je overkapping te creëren. Ze hebben een speels karakter en zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een symmetrisch patroon, maar ook helemaal outside-the-box denken met een random patroon en terrastegels in een willekeurige volgorde.

Combineer terrastegels en sierbestrating onder je overkapping

Een ander fenomeen dat we steeds vaker zien in tuinen met een overdekt terras is de combinatie van terrastegels en sierbestrating. Kader je keramische terrastegels bijvoorbeeld met waaltjes. Deze gebakken klinkers zijn erg mooi om een contrast te creëren met het terras. Je kunt het terras hiermee insluiten voor een bijzondere uitstraling.

 

 

Haal binnen naar buiten

Een van de laatste trends is om de look in je woning door te trekken naar je tuin. Stel je voor: je hebt een modern interieur met een betonlook. Je kunt dan werken met betonlook terrastegels onder je overkapping om zo een herkenbare stijl te ontwikkelen. Je hoeft dan niet volledig uit te pakken en de combinatie van in -en exterieur juist een beetje rustig houden. Hierdoor ontstaat een prachtig egaal geheel.

Werk met betontegels onder je overkapping

Wil je een mooi terras onder je overkapping, maar vind je het ook belangrijk om op je budget te letten? Dan zijn betontegels gegarandeerd een perfecte uitkomst. Betontegels zorgen voor een moderne sfeer en zijn tegenwoordig verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren en formaten. Populair zijn bijvoorbeeld oud Hollandse tegels. Deze zijn makkelijk te combineren met andere tuinelementen. Ze kunnen tevens worden verwerkt tot traptreden en verhogingen, waardoor je hele tuin dezelfde stijl krijgt.

 

 

Een natuursteen verband onder de overkapping

Natuurlijk ruimen we in dit blog ook een plekje in voor de ‘gouwe ouwe’ natuursteen terrastegels. Met natuursteen onder je overkapping is je terras altijd 100% uniek. Een bekend voorbeeld van natuursteen  onder de overkapping is een verband met travertin terrastegels. Deze prachtige steensoort heeft een kenmerkende uitstraling die ontzettend herkenbaar is. Door deze terrastegels in wildverband te leggen creëer je diepgang op je terras die je doet denken aan prachtige terrassen aan de Zuid-Europese kust. Zo voelt relaxen onder je eigen overkapping al snel als vakantie!

 

 

Tips van Totaaltegel

Heb je jouw droomlook gevonden en ben je klaar voor een prachtig overdekt terras? Dan kan jouw nieuwe project beginnen! Om zeker te weten dat je met een gerust hart aan de slag kunt geven we je graag nog een paar laatste essentiële tips mee:

  • Win altijd advies in bij een hovenier over welke ondergrond je moet gebruiken bij de aanleg van je terras. Nederland kent verschillende grondtypes. Zo is de grond in het noorden drassiger als in het zuiden. Een hovenier kan je perfect uitleggen welke ondergrond, zoals bijvoorbeeld beton of een gestabiliseerd zandbed, het beste gebruikt kan worden in jouw tuin.
  • Denk goed na over de uitstraling van je hele tuin en beperk je niet alleen tot het terras onder de overkapping. Om je tuin wat extra’s te geven kun je nog rekening houden met materialen die matchen met je terras. Onder andere paalmutsen, vijverranden en muurafdekkers kunnen zorgen voor de perfecte finishing touch!

Persoonlijk advies voor jouw tuinproject bij Totaaltegel

Zit je middenin de oriëntatiefase voor jouw nieuwe tuin? Wil je graag een terras onder je overkapping, maar ben je nog op zoek naar inspiratie? Dan ben je bij Totaaltegel aan het juiste adres. Door onze jarenlange ervaring met tegels en tuinprojecten kunnen we je perfect adviseren over de verschillende materialen en stijlen. We hebben verschillende showrooms waar onze terrastegels te bekijken zijn. Deze vind je in Moergestel, Hegelsom en Vianen. Ben je op zoek naar inspiratie? Kom dan zeker eens langs. Dit kan gewoon spontaan, maar je mag ook een afspraak maken.

 

Twijfel je welke tegel of bestrating in jouw tuin past?

Doe de korte test en vind de perfecte match!

Meer info over terrastegels onder je overkapping? Stel je vraag hier direct!

* Verplichte velden.
Wij proberen je (aan)vraag op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.