Superhandig: onze monstertegelservice! Bestel tot maximaal 4 gratis monsterstukken. Meer informatie!

Natuursteen vensterbanken en natuursteen raamdorpels

maandag 31 juli 2017

Natuursteen vensterbank en Natuursteen raamdorpel voor een mooie afwerking van het kozijn. In deze blog vertellen we alles over o.a. het plaatsen.

In deze blog vertellen we je alles over onze vensterbanken en raamdorpels en kom je te weten wat Totaaltegel op dit gebied voor jou kan betekenen. Zo vertellen we meer over de mogelijkheden die er zijn voor het maken van vensterbanken op maat en leggen we stap voor stap uit hoe je vensterbanken en raamdorpels zelf kunt plaatsen.
 

Waarom vensterbanken?

Vensterbanken zie je in elke woning, maar waarom eigenlijk? Ten eerste dienen vensterbanken als een mooie afwerking van de kozijnen, dit geldt zowel voor vensterbanken binnen als vensterbanken buiten (raamdorpels). Ten tweede zorgen vensterbanken voor meer warmte in huis want vensterbanken voorkomen dat de warmte van radiatoren meteen tegen een koude raam verloren gaat. Tot slot biedt een vensterbank binnen de mogelijkheid om een woning te verfraaien met bijvoorbeeld platenbakken of vazen. 
 

Vensterbanken op maat

Wanneer je een specifieke afmeting vensterbank zoekt, ben je bij Totaaltegel aan het juiste adres! Bij ons wordt een vensterbank op maat gemaakt en gezaagd uit plaatwerk met een maximale lengte van 220 cm. De breedte/diepte en de dikte van een vensterbank varieert per natuursteensoort, maar een vensterbank is meestal 2 of 3 cm dik. Aan de hand van onze online calculator kun je zelf de prijs berekenen voor de vensterbank(en) die je nodig hebt. 
 
Als een klant een werktekening aanlevert kunnen wij op basis hiervan ook speciaal maatwerk leveren. Welke vensterbank dan ook, een goede afwerking staat voorop! Wij voorzien de vensterbank van een schuin geslepen rand, een zogenaamde facetrand en zorgen dat alle zichtkanten netjes zijn afgewerkt. 
 
Bij ons is de gemiddelde productietijd van een natuursteen vensterbank 5 werkdagen, afhankelijk van de drukte op dat moment en de grootte van de order. Wanneer jouw vensterbank klaar is kan deze worden afgehaald bij onze zagerij die gelegen is in Noord-Limburg. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunnen wij het transport uiteraard voor je regelen.
 

Welk materiaal vensterbank?

Bij Totaaltegel kunnen we een vensterbank maken uit verschillende soorten natuursteen. Weet jij al welke soort jij het mooiste vind? Bekijk hieronder de verschillende soorten:
 
 • Vensterbank graniet: Graniet is een erg harde natuursteensoort die beschikbaar is in donkere kleuren. Deze steensoort wordt gewonnen uit groeven over de hele wereld. Graniet is een stollingsgesteente dat uit lava is ontstaan gedurende honderden miljoenen jaren. Onze Graniet vensterbanken worden gepolijst afgewerkt. De hardheid van het graniet zorgt ervoor dat Granieten vensterbanken nagenoeg onderhoudsvrij zijn. Benieuwd naar deze vensterbanken? Bekijk de Star Galaxy Graniet eens, deze is kenmerkend door zijn gouden spiegelglitter. Houd je meer van volledig zwart? Bekijk dan de Nero Assoluto Graniet eens.
 • Vensterbank Hardsteen: Hardsteen is een zeer populaire steensoort voor vensterbanken. Bij Totaaltegel bieden we twee soorten Hardsteen vensterbanken aan, namelijk de Blue Cloud Hardsteen vensterbank en de Chinese Hardsteen vensterbank. De Blue Cloud lijkt veel op Belgisch Hardsteen en kan gezoet, licht gezoet en geschuurd worden. De Chinese Hardsteen is een echte prijs topper, dit is onze goedkoopste natuursteen. Hardsteen vensterbanken beschadigen wel makkelijker dan de Granieten vensterbanken. Een aantal punten waar je op kunt letten: Voorkom dat scherpe voorwerpen in contact komen met het Hardsteen, neem vochtplekken en geknoeide sappen direct af en gebruik onderzetters bij vazen of bloempotten.
 • Vensterbank Composiet: Een Composiet vensterbank is machinaal vervaardigd en bestaat uit een combinatie van kunsthars met natuursteen. Composiet vensterbanken zijn oersterk wat betekent dat ze krasbestendig, stootvast en slijtvast zijn. Waar je wel voor moet zorgen is het snel verwijderen van agressieve natte vlekken, deze kunnen namelijk geleidelijk de vensterbank in trekken als de vlek te lang blijft liggen. Je kunt bij ons terecht voor Composiet White vensterbanken en Composiet Black vensterbanken. Composiet is gepolijst afgewerkt.
 • Vensterbank Basalt: Een gezoete Basalt vensterbank is een van de meest gekozen vensterbanken. Onze gezoete Olivian Black Basalt is antraciet van kleur en heeft door het zoeten een mat oppervlak. Ook hebben we een gebrande en geborstelde Olivian Black Basalt vensterbank. Door deze bewerking hebben deze vensterbanken een ruw oppervlak. Basalt is net als vrijwel alle natuurstenen niet goed in combinatie met zuren. Wil je zonder vlekken kunnen genieten van je Basalt vensterbanken? Impregneer deze dan om ze te beschermen.
 • Vensterbank Leisteen: Een erg veel gekozen vloertegel is de Leisteen tegel. Deze wordt vaak gecombineerd met Leisteen vensterbanken zodat de Leisteen tegels en Leisteen vensterbanken een mooi geheel vormen. Leisteen vensterbanken hebben een natuurlijk slijtoppervlak en kunnen niet anders bewerkt worden.

Plaatsen van een vensterbank (stappenplan)

Heb je besloten dat er nieuwe vensterbanken moeten komen? Dan komt dit stappenplan zeker van pas! Lees elke stap zorgvuldig door om er zeker van te zijn dat het plaatsen van een nieuwe vensterbank soepel verloopt.
 
 1. Voordat we een vensterbank binnen plaatsen, dient een eventuele oude vensterbank verwijderd te worden en de nieuwe vensterbank ingemeten te worden.
 2. Vervolgens moet er gekeken worden of de vensterbank recht geplaatst moet worden of ‘om de hoek’. Om de hoek heet ook wel ‘hoekuitsparing’.
 3. De volgende stap is het inmeten van de diepte en lengte van de vensterbank. Bij het inmeten van de lengte van een vensterbank adviseren wij een speling aan te houden van 3 a 4 mm. Op het moment dat de vensterbank maten bekend zijn, kan de vensterbank geproduceerd worden.
 4. Hierna volgt het plaatsen van de vensterbank binnen. Het bevestigen van een vensterbank kan met cement, lijm of montagekit. Na het aanbrengen hiervan kan de vensterbank aangebracht worden. Het is van belang om de vensterbank stevig aan te drukken en te controleren of deze waterpas ligt.
 5. De laatste stap is het afwerken van de kieren en naden met een zuurvrije acrylaat kit.
Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwe vensterbank geplaatst, tijd om er van gaan te genieten!

Waarom raamdorpels?

Ook raamdorpels zie je in Nederland bij elke woning, maar waarom eigenlijk? Een raamdorpel is een erg nuttig gevelonderdeel dat ook wel waterslag wordt genoemd. Raamdorpels worden van verschillende materialen gemaakt waaronder Natuursteen. De Natuursteen raamdorpels van Totaaltegel voorkomen dat regenwater direct op of in de onderliggende gevel loopt. De raamdorpels worden onder de onderdorpel van een kozijn geplaatst, steken een beetje uit buiten de gevel en lopen schuin af zodat het water wat er op terecht komt er af kan lopen. Ook kan viezigheid dat met het water meekomt op deze manier niet op de gevel terecht komen. Alle raamdorpels zijn voorzien van een waterhol aan de onderzijde zodat water niet tegen de onderliggende gevel aan loopt. Vaak worden raamdorpels door klanten als vensterbanken buiten aangehaald, maar het gaat hier om hetzelfde product.

 

Raamdorpels op maat

Naast vensterbanken produceert Totaaltegel ook Natuursteen raamdorpels op maat. Aan de hand van informatie van de klant of een tekening van de klant worden de natuursteen raamdorpels geproduceerd. Net zoals bij vensterbanken is de productietijd afhankelijk van de drukte op dat moment en de grootte van de order. Alle op maat gemaakt raamdorpels zijn aan de zichtzijden afgewerkt en voorzien van een zichtrand. 
 
De raamdorpels kunnen tot maximaal 220 cm uit één stuk geproduceerd worden. De breedtematen van de raamdorpels kan verschillen van 15,5 cm tot 22,5 cm. Gebruik onze online calculator om een beeld te krijgen van de kosten van de raamdorpels die je voor ogen hebt.
 
Ook raamdorpels kunnen speciaal op maat gemaakt worden. Als de klant een werktekening aanlevert, kunnen wij speciaal maatwerk leveren. Wanneer jouw raamdorpel klaar is kan deze worden afgehaald bij onze zagerij die gelegen is in Noord-Limburg. Mocht dit niet mogelijk zijn dan kunnen wij het transport uiteraard voor jou regelen.
 

Welk materiaal raamdorpel?

Bij Totaaltegel produceren wij raamdorpels van twee soorten Natuursteen; Hardsteen en Basalt.
 
 • Raamdorpels Hardsteen: Totaaltegel produceert Hardsteen raamdorpels in de materialen Basalt Olivian Black en Hardsteen Blue Cloud. Deze materialen zijn van zeer goede kwaliteit en worden veel toegepast. Heb je toevallig een terras liggen van Hardsteen terrastegels of komen Hardsteen tegels vaker terug in je vloer of op je muren, dan kunnen Hardsteen raamdorpels jouw woning een uitstraling geven die bij jouw terras, vloer of muren past. Een Hardsteen raamdorpel is een kalkhoudende gesteente dat lichter wordt van kleur. Dit komt door de blootstelling aan zuren die in regen zitten. Verkleuring is daarom helaas niet tegen te gaan. Het is een natuurproduct dat zijn charme krijgt door de verwering. Een Hardsteen Blue Cloud raamdorpel heeft veel weg van een Belgisch Hardsteen raamdorpel, maar is van hogere kwaliteit en heeft een lagere prijs. Wees er wel bedacht op dat Hardsteen erom bekend staat krasgevoelig te zijn.
 • Raamdorpel Basalt: Totaaltegel produceert ook raamdorpels van Basalt. Deze Basalt raamdorpels hebben een gezoete bewerking waardoor ze een mat oppervlak krijgen. Basalt raamdorpels kennen enkele voordelen ten opzichte van Hardsteen raamdorpels. Zo blijft Basalt op kleur en is het niet krasgevoelig. Basalt raamdorpels zijn onderhoudsvrij, tijdloos en duurzaam. Totaaltegel biedt de Olivian Black Basalt raamdorpel aan in twee maten: 15,5 cm breed en 20,5 cm breed.
 

Plaatsen van een raamdorpel (stappenplan)

 
 1. Bereid de mortel voor, een raamdorpel leg je namelijk in een mortel bed. Breng een laag mortel aan in de raamopening van het gevelmetselwerk.
 2. Leg waterkerende folie op de mortellaag. Dit voorkomt dat er water in de spouwmuur sijpelt. Laat deze vochtkering ongeveer één centimeter verder uitkomen dan de gevel.
 3. Let op dat de waterkerende folie breed genoeg is, de raamdorpel moet aan de achterkant en zijkanten ingepakt worden. Laat de folie overal één centimeter boven de raamdorpel uitkomen. Let er ook op dat de folie de spouwmuur niet afdekt.
 4. Leg een nieuwe laag mortel op de waterkerende folie.
 5. Leg de dorpel voorzichtig in de mortel en zorg dat deze waterpas ligt. Let er goed op dat de waterhol aan de voorzijde van de raamdorpel zit en dat deze vrij ligt.
 6. Ondersteun de raamdorpel met spieën, daardoor zakt hij niet weg in de mortel en kun je hem goed recht leggen. Ook kun je zo gemakkelijk de onderkant voegen. De spieën hoef je na afloop niet weg te halen.
 7. Kijk goed uit met cementvlekken, mochten deze tijdens het leggen op de raamdorpel terecht zijn gekomen, veeg ze dan meteen weg met een vochtige doek.
 8. Bijna klaar! De laatste stap is het afwerken van de kieren en naden met een zuurvrije acrylaat kit.
Gefeliciteerd! Je hebt een prachtige Natuursteen raamdorpel geplaatst! 
Een basalt vensterbank
Basalt raamdorpel
Blue cloud vensterbanken
Een basalt vensterbank
Basalt raamdorpel
Blue cloud vensterbanken