Elk interieurproject begint met het visualiseren van het eindresultaat. In gedachten maak je kleurcombinaties, denk je aan materialen en zie je voor je welke meubels jouw woning de perfecte finishing touch geven. En wanneer je er qua looks helemaal uit bent rest er dan toch nog een laatste dilemma: kies je voor keramische tegels of voor pvc op je vloer? Om alle vraagtekens weg te nemen hebben we in deze blog alle eigenschappen en voor -en nadelen even voor je op een rijtje gezet, zodat je gegarandeerd een weloverwogen keuze kunt maken!
How it's made!
Oké, laten we even bij het begin beginnen. Want wat is nu pvc en wat is nu keramiek?
Keramische tegels
Allereerst hebben we keramische tegels. Deze worden gemaakt van onder meer klei en zand, wat wordt samengevoegd en vervolgens op zeer hoge temperaturen wort gebakken. Hieraan worden uiteindelijk ook nog mineralen toegevoegd. Het eindresultaat? Een keiharde, solide en betrouwbare tegel met een waanzinnige uitstraling. Deze techniek wordt toegepast op een oneindig pallet aan uitstralingen. Denk bijvoorbeeld aan karakteristieke houtlook tegels, klassieke hardsteenlook tegels en majestueuze marmerlook tegels.
PVC
PVC wordt gemaakt van de grondstoffen chloor en etheen. Door deze twee met elkaar te combineren ontstaat een stof die dichloorethaan heet. Deze stof wordt uiteindelijk omgezet in PVC tegels met een schitterende uitstraling die niet onder doet voor echt natuursteen of – ook zeer populair – hout.
De overeenkomsten tussen tegels en PVC
Nu duidelijk is hoe de verschillende materialen in elkaar zitten kunnen we inzoomen op de gelijkenissen tussen pvc tegels en keramiek. Want er zijn ondanks de verschillen in het maakproces wel degelijk overeenkomsten en die hebben we hieronder even haarfijn voor je uitgewerkt.
Leverbaar in verschillende stijlen
Voor beidee geldt dat ze leverbaar zijn in zeer uiteenlopende stijlen, kleuren, reliëfs én afmetingen. Ze worden zo vakkundig vervaardigt dat ze niet meer van echt te onderscheiden zijn, waardoor je – wat je keuze ook wordt – altijd een authentieke uitstraling in huis haalt.
Meerdere patronen mogelijk
Voor beide materialen geldt dat ze in meerdere patronen te leggen zijn. Ga je voor een Hongaarse punt met een old skool chic karakter, een trendy visgraatpatroon of toch voor een neutrale consistente look? Dan kun je met zowel keramiek als PVC heel eenvoudig vooruit.
Geschikt voor alle woonruimtes
Last, but not least: de toegankelijkheid voor het hele interieur. Zowel keramiek als PVC is uitermate geschikt om in je hele woning te gebruiken. Ze zijn namelijk beide zeer vriendelijk in onderhoud en absoluut een lust voor het oog. Over dat onderhoudsvriendelijke karakter lees je hieronder zo meteen nog veel meer. Andere overeenkomsten zijn onder meer de duurzaamheid, de vlek -en vochtbestendigheid en het warmtegeleidende oppervlak.
De voordelen van keramiek ten opzichte van PVC
We zetten een vinkje achter de overeenkomsten en schakelen meteen door naar de verschillen, want al zijn het er niet veel, ze zijn er wel degelijk.
Gebruikssporen
Keramische tegels zijn bijvoorbeeld kleurvast en slijtvast en dit is bij pvc niet het geval. Door de jaren heen zal pvc langzaamaan wat valer worden en ook de gebruikssporen worden zichtbaar, terwijl keramiek met laagdrempelig onderhoud jarenlang als nieuw blijft. Door keramische tegels op je vloer te gebruiken voorkom je ook dat andere elementen en kleuren in je interieur op den duur niet gaan vloeken met de kleur of look van je vloer.
Daartegenover staat dat keramiek dan wel weer vuurvast is, wat bij pvc niet het geval is. Dit is zeker een factor waar je rekening mee moet houden als je een open haard in huis hebt. Brandplekjes worden op pvc zichtbaar, keramische tegels zijn hier niet gevoelig voor.
De levensduur van de vloer
Een pvc vloer gaat doorgaans zo’n 15 tot 30 jaar mee. Dit is onder meer afhankelijk van de dikte van de toplaag. Een dunne toplaag gaat ongeveer 15 jaar mee. Bij keramische tegels is de levensduur minimaal 50 jaar, wat toch een aanzienlijk verschil is met pvc. Dit maakt keramiek een stuk duurzamer. Het staat daarmee zelfs aan de top van de meest geliefde opties voor het bekleden van wand- en vloeroppervlakken, boven onder meer laminaat en parket, die allen een lagere levensduur hebben dan keramiek of veel intensiever zijn in onderhoud.
De verwerking
In beide gevallen is het mogelijk om zelf tegels te leggen, of het nu gaat om pvc of keramiek. We raden echter altijd aan om een professional in te schakelen, want legwerk is vaak een behoorlijk klus. Daar komt nog bij dat een vloer van pvc alleen op een perfect egale ondergrond gelegd kan worden, terwijl dit bij keramiek nog op te vangen is met lijm. Dit betekent dat kleine oneffenheden in de ondergrond met keramische tegels veel makkelijker te verhelpen zijn, terwijl je bij pvc vaak nog de hele vloer moet egaliseren voordat je aan de slag kunt met leggen.
Bij Totaaltegel werken we samen met professionele tegelzetters om alles zo makkelijk mogelijk te maken. Heb je vragen over legwerk of ben je benieuwd naar onze diensten? Bekijk dan zeker onze legservice.
De prijs van PVC en tegels; wat is goedkoper?
In de regel is pvc iets goedkoper dan keramische tegels. Daar staat wel tegenover dat pvc veel gevoeliger is voor krassen, terwijl hiervan bij keramiek geen sprake is. Je kunt je dus afvragen wat op de lange termijn het verschil in kosten is. In huis is er natuurlijk altijd leven in de brouwerij, dus een kras op je vloer is eigenlijk bijna niet te voorkomen. Voor de lange termijn zijn keramische tegels daarom waarschijnlijk levensbestendiger en is de kans op extra kosten uiteindelijk een stuk kleiner.
Tegels of pvc combineren met vloerverwarming
Hierboven hebben we het eigenlijk al uitgebreid besproken: beide soorten bieden legio mogelijkheden in looks en legverbanden. Maar hoe verhouden ze zich tot een vloerverwarming? Het antwoord is kort maar krachtig: beide vloersoorten zijn geschikt voor vloerverwarming. En hoewel van pvc bekend is dat het van zichzelf warmer en zachter is dan keramiek, zit hier in de praktijk niet zoveel verschil tussen. Keramiek is ten opzichte van pvc een betere warmtegeleider, waardoor het ook sneller behaaglijk wordt in huis.
PVC vs. keramische vloer: welke kun je het beste kiezen?
Als we alle voor -en nadelen tegen elkaar wegstrepen raden wij uiteindelijk eigenlijk altijd keramiek aan. Hoewel ze in het gebruik veel overeenkomsten hebben, zijn keramische tegels op de lange termijn een duurzamere keuze. De uitstraling blijft jarenlang als nieuw, je bent weinig tijd kwijt met onderhoud en ze zijn bestand tegen krassen. Zo geniet je comfortabel van een droomvloer die perfect past bij jouw interieur!
Meer info? Neem gerust contact met ons op!
We hopen dat deze blog je heeft geholpen om een weloverwogen keuze te maken. Is dit niet helemaal het geval, heb je toch nog twijfels of wil je gewoon graag nog eens met een expert op dit gebied sparren? Neem dan gerust contact met ons op! Onze adviseurs helpen je graag verder met al je vragen. Het is ook mogelijk om langs te komen in een van onze showrooms. Zo krijg je meteen een algehele indruk van de talloze mogelijkheden voor je interieur.