Super handig! Onze monstertegel service. Bestel tot maximaal 4 gratis monsterstukken. Hier lees je hoe!

Terras schoonmaken - groene aanslag verwijderen

Yes, de lente staat voor de deur! Nu de hoodies weer in de kledingkast verdwijnen en de eerste kolen op de barbecue voorzichtig beginnen te smeulen kunnen we weer langzaam gaan genieten op ons eigen tuinterras. Maar hoe moet je je terras schoonmaken en hoe kun je gemakkelijk groene aanslag verwijderen? In dit artikel lees je hoe je het beste je tuintegels kunt schoonmaken, zodat je terras weer tiptop in orde is en je goed voorbereid het buitenseizoen in gaat!  

Leestijd 4 minuten

Lentekriebels
Het zonnetje schijnt dus de hoogste tijd om je terras onder handen te nemen!

Hoe kan ik groene aanslag verwijderen?

Een veelvoorkomend probleem bij terrassen is de groene aanslag die zich vormt op de tegels. In de winter- en herfstdagen is het donker en vochtig en hebben algen en mossen ruim baan om zich op een vochtig tegeloppervlak te nestelen.

Groene aanslag is eenvoudig te verwijderen met WS Green Clean groene aanslag verwijderaar. Met dit schoonmaakmiddel maak je je terrastegels gemakkelijk schoon en worden de tegels effectief ontdaan van algen en mossen. Dit is een van de onderhoudsmiddelen waarbij niet geschrobd hoeft te worden en ook geen gebruik gemaakt hoeft te worden van een hogedrukspuit. Het gebruik van een hogedrukspuit raden we in de meeste gevallen sowieso af, omdat je hiermee tuintegels gemakkelijk kunt beschadigen. Bij keramische terrastegels kan gebruik gemaakt worden van azijn om groene algen te verwijderen.

WS Green Clean
om effectief groene aanslag te verwijderen

Keramische terrastegels schoonmaken

Het zonnetje komt door en we verplaatsen ons weer van de woonkamer naar het buitenterras, heerlijk! Maar eerst is het natuurlijk zaak om o.a. die groene aanslag van de winter- en herfstdagen te verwijderen.

Het voordeel van keramiek

Mensen met een buitenterras van keramische tegels hebben een heel groot voordeel: keramische terrastegels zijn zeer eenvoudig in onderhoud. Dit heeft te maken met de structuur van deze tegelsoort, keramische tegels zijn namelijk ontzettend hard. Deze hardheid zorgt ervoor dat vocht en vlekken aan de oppervlakte blijven en niet snel in de tegel trekken.

Do’s & don’ts bij keramische terrastegels

Waar moet je rekening mee houden bij het schoonmaken van keramische terrastegels? Maak het jezelf vooral niet onnodig lastig. Om keramische terrastegels schoon te maken zijn geen gekke middelen als chloor of azijn nodig. Het schrobben van de terrastegels met warm water is al ontzettend effectief. Keramische tegels zijn ook zeer krasbestendig, dus kan er eenvoudig met een harde bezem geschrobd worden. Ben hiermee wel voorzichtig bij de voegen; als deze te hard worden geschrobd kunnen ze beschadigd raken en kan er water in blijven staan. Dit is dan uiteraard weer gunstig voor algen en mossen.

Terras schoonmaken
Een heerlijk lenteklusje!

Natuursteen terrastegels schoonmaken

Do’s & don’ts bij een natuursteen terras

Voordat je begint met het schoonmaken van je terras is het verstandig om deze eerst met een zachte borstel te borstelen. Hiermee verwijder je zand en ander klein vuil. Dit voorkomt dat je tijdens het schoonmaken kleine krasjes op je terras maakt. Heb je al het kleine vuil verwijderd? Dan kun je beginnen met de grote schoonmaak! Gebruik hiervoor nooit een hogedrukspuit, want dit veroorzaakt onherstelbare schade. Je spuit hiermee letterlijk een laag van je tegels. Dit zorgt er op den duur ook voor dat vuil, algen en mos zich makkelijker op de terrastegels gaan nestelen. Het is beter om gebruik te maken van een zachte dweil en water. Zeep is niet per se nodig. Mocht je toch zeep willen gebruiken, kies dan voor een natuurlijke zeep, bijvoorbeeld driehoekzeep of groene zeep. Let ook op met het gebruik van te veel water. Een kleine hoeveelheid is afdoende om de tegels mooi schoon te krijgen, te veel water kan zorgen voor putjes in de natuursteen en de voegen.

Wil je je natuursteen terras onderhoudsvriendelijker maken? Met WS Nanocoat bescherm je je terras met het grootste gemak tegen vuil!

WS Nanocoat
het effect van WS Nanocoat is hier duidelijk te zien: de druppels dringen niet door in het gesteente

Hoe kan ik groene aanslag en onderhoud beperken?

Wil je al helemaal lenteproof zijn in de herfst en winter? Helaas is de groei van algen en mossen binnen het Nederlandse klimaat nooit helemaal te voorkomen, maar er zijn wel manieren om groene aanslag te beperken. Een handige tip is het iets aflopend leggen van je terras. Op deze manier ontstaat er een goede afwatering, zodat er geen of weinig water blijft staan. Hiermee geef je algen en mossen minder kans om aan de tegels te hechten. 5 tips voor het kiezen van tegels voor het terras vind je hier!

Vragen en advies voor het schoonmaken van je terras

Et voilá! Met de bovenstaande tips ziet jouw terras er, na een zaterdagmiddag hard bikkelen in de tuin, weer als herboren uit en kun je de zondag optimaal genieten in je eigen tuin! Natuurlijk snappen we dat er ook na het lezen van dit artikel misschien nog vragen zijn. Twijfel je over hoe je de schoonmaak van je terras moet aanpakken of ben je op zoek naar extra advies? Neem dan gerust contact met ons op. Check onze contactgegevens of kom eens langs in een van onze showrooms, dan helpen we je graag verder!