Superhandig: onze monstertegelservice! Bestel tot maximaal 4 gratis monsterstukken. Meer informatie!

Terras schoonmaken - groene aanslag verwijderen

Met de komst van de lente laten we een grauwe, regenachtige periode achter ons. De herfst en winter hebben echter de nodige sporen achtergelaten op je terras, zoals groene algen. In dit artikel lees je de beste tips over het verwijderen van groene aanslag op je terras, zodat je tijdens de lentedagen volop kunt genieten van de buitenlucht in je eigen tuin!

Leestijd 4 minuten

Lentekriebels
Het zonnetje schijnt dus de hoogste tijd om je terras onder handen te nemen!

 

Je terras op de juiste manier schoonmaken? Hou altijd rekening met het materiaal dat je moet schoonmaken. Betonnen terrassen maak je schoon met warm water en eventueel groene zeep. Gebruik hiervoor nóóit een hogedrukreiniger. Bij een keramisch terras mag je deze wel gebruiken, maar spuit hiermee niet op de voegen. In het geval van natuursteen kun je het beste dweilen en moet je altijd een zuurvrije zeep gebruiken.

 

De allerbeste tips op een rijtje? Lees verder!

Het is essentieel dat de verschillende soorten materialen op de goede manier worden schoongemaakt. In dit artikel geven we uitgebreide informatie over het verwijderen van groene aanslag op alle verschillende soorten tuintegels. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je jouw terras op de juiste manier schoonmaakt om groene algen te verwijderen.

Wat is groene aanslag?

Voordat je aan de slag gaat met het schoonmaken van je terras is het erg handig om te weten wat groene aanslag precies is en hoe het ontstaat. Hierdoor weet je op voorhand beter hoe je het kunt aanpakken. Groene aanslag op tuintegels wordt veroorzaakt door algen. Deze gedijen goed in het donker en groeien erg makkelijk in een vochtige omgeving. Daarom ontstaat groene aanslag met name in de maanden in en rondom de herfst en winter. Groene aanslag helemaal voorkomen is niet mogelijk, maar met alle tips in dit artikel maak je jouw terras binnen een handomdraai klaar voor de zomer.

WS Green Clean
om effectief groene aanslag te verwijderen

Verschillende soorten terrastegels schoonmaken

Terrastegels zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. Voordat je begint met de schoonmaak van je terras, is het belangrijk om te weten van welk materiaal jouw terras is. Het materiaal bepaalt namelijk de manier van schoonmaken. We onderscheiden 3 verschillende materialen: keramische terrastegels, betontegels en natuursteen terrastegels.

Keramische terrastegels schoonmaken

Keramische terrassen zijn het meest eenvoudig om schoon te maken. Ze hebben een harde toplaag die ondoordringbaar is voor vocht en vlekken. Dit betekent ook dat deze terrassen niet poreus zijn. Groene aanslag zal zich wel kunnen hechten, maar kan nooit in de tegels trekken. Je kunt deze dus makkelijk schoonmaken door te schrobben met een beetje water en eventueel een sopje. Ook is het mogelijk om de hogedrukreiniger te gebruiken. Hou er dan wel rekening mee dat je de voegen niet meeneemt. Deze zijn minder goed bestand tegen de hoge druk.

Betontegels reinigen

Heb je een terras met betontegels? Grote kans dat groene algen zich makkelijk nestelen in de poriën van je terras. Vaak kiezen mensen ervoor om deze groene aanslag op betontegels te reinigen met een hogedrukspuit. Dit raden we echter ten zeerste af. De hoge druk beschadigt de toplaag van het beton, waardoor groene algen zich in de toekomst veel beter kunnen hechten. Beton kun je het beste schoonmaken met een borstel, warm water en een beetje groene zeep. Er zijn zelfs speciale schoonmaakmiddelen, die je algen als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Een van die middelen is WS Green Clean. Dit middel kun je verdunnen met water en vervolgens vernevelen boven je terras. Binnen een mum van tijd zijn alle algen verdwenen!

Natuursteen terrassen: schoonmaken met zorg

Bestaat jouw terras uit travertin, hardsteen, leisteen of een andere natuursteensoort? Dan is het altijd in meer of mindere mate poreus. Dit betekent dat je ook hier zorgzaam te werk moet gaan. Omdat natuursteen krasgevoeliger is dan beton raden we hier een zachte bezem aan om de algen te verwijderen van de tegels. Zorg ervoor dat je de groene aanslag probeert weg te vegen. Zodra je de eerste laag hebt verwijderd, kun je het gehele oppervlak dweilen. Gebruik hiervoor altijd een zuurvrije zeep. Natuursteen is namelijk niet zuurbestendig en dit kan zorgen voor vlekken die je niet meer uit de tegels krijgt. Carolinzeep is hiervoor uitermate geschikt en uit voorraad leverbaar bij Totaaltegel. 

Stappenplan voor het schoonmaken van jouw terras

Hoe ga je het schoonmaken van je terras aanpakken? Heel simpel! Met onderstaande stappenplan is jouw terras binnen een mum van tijd klaar voor het zonnige weer:

 • Verzamel de juiste benodigdheden zoals een bezem, borstel, dweil en water.
  Hou altijd rekening met het materiaal, gebruik voor beton en natuursteen een bezem of borstel met zachte haren.
 • Voeg het juiste reinigingsmiddel toe.
  Gebruik WS Green Clean en lees het etiket voor de juiste verdeling van water en reinigingsmiddel.
 • Verspreid het met water verdunde schoonmaakmiddel over het terras.
  Doe dit als het droog weer is, maar niet in de volle zon.
 • Schrob de algen los van de tegels.
  Hiermee maak je de toplaag los, waardoor de onderliggende algen zichtbaar worden.
 • Veeg/schrob het oppervlak nog eens na.
  Door nog een keer extra te vegen/schrobben maak je de onderste laag algen los.
 • Spuit je terras af met de tuinslang
  Hiermee verwijder je de laatste restjes groene alg en kun je na een paar zonnige dagen weer volop genieten van je terras!

EXTRA TIP: Gebruik altijd speciale en voorgeschreven onderhoudsmiddelen. Deze zijn veelal samengesteld met stoffen die niet schadelijk zijn voor het mileu. Zo kun je de groene aanslag op je tegels op een milieubewuste manier verwijderen. Lees voor het gebruik van dergelijke middelen altijd eerst het etiket.

WS Nanocoat
het effect van WS Nanocoat is hier duidelijk te zien: de druppels dringen niet door in het gesteente

Welke reinigingsmiddel helpt het beste tegen groene algen?

Er zijn een hoop middelen om groene algen te bestrijden. De beste groene aanslag verwijderaar is op dit moment WS Green Clean. Dit middel verdun je met water en kan worden verneveld boven het terras met een drukpomp. Per liter water voeg je doorgaans 25 ml toe, verhoog dit aantal naargelang de hoeveelheid algen.

Ook wordt er soms voor gekozen om groene algen te verwijderen met azijn. Dit raden we echter af vanwege onderstaande redenen:

 • Beïnvloeding van de zuurgraad in de tuin
 • De werking is van korte duur
 • Het duurt een hele tijd voordat de groene aanslag verdwenen is
 • Heeft geen preventieve werking
 • De zuurgraad van azijn is niet geschikt voor elk oppervlak

Wanneer kun je het beste groene aanslag verwijderen?

Het beste moment om groene tegels schoon te maken is meestal in het voorjaar. Tijdens de natte herfst- en wintermaanden blijven groene algen constant groeien. Het is echter niet verkeerd om ook in deze maanden tussentijds het terras te blijven vegen. Dit scheelt extra werk op het moment dat je je terras grondig gaat schoonmaken. In de lente en in de zomer blijft het meestal voor een langere tijd droog, waardoor algen geen kans maken. Met een fikse schoonmaakbeurt is jouw terras het gehele buitenseizoen tip top in orde!

Groene aanslag verwijderen met de hogedrukreiniger

Vaak wordt voor het verwijderen van groene aanslag een hogedrukreiniger gebruikt. In het geval van keramische terrastegels is dit geen enkel probleem, mits je hierbij de voeglijnen ontwijkt. Bestaat je terras uit natuursteen of beton? Gebruik dan nooit de hogedrukreiniger. Je terras wordt snel schoon, maar de krachtige straal beschadigt de toplaag. Hierdoor worden beide materialen poreuzer en krijgen groene algen makkelijker de kans om in het gesteente te trekken. Hierdoor wordt het schoonmaken van je terras op den duur veel moeilijker. Hetzelfde geldt tevens voor terrasreinigers.

Groene aanslag voorkomen? Check hier de beste tips!

De ontwikkeling van algen op je terras ga je nooit volledig uitbannen, maar je kunt dit wel tot een minimum beperken. Onderstaand hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet, zodat je jouw terras in het voorjaar binnen een handomdraai schoon kunt maken:

 • Maak een goed waterafschot
  Een goede afwatering zorgt ervoor dat je tegels minder lang vochtig blijven, waardoor algen minder kans hebben
 • Gebruik zand als scrubmiddel
  Strooi in de donkere herfst- en wintermaanden zand over je terras en veeg dit uit met een borstel. Het zand scrubt als het ware de algen van de tegels
 • Zorg voor voldoende planten
  Een tuin met veel planten heeft meer capaciteit om vocht op te slaan. De planten zorgen als het ware voor een extra opslag, waardoor het terras meer wordt ontzien. Dit zorgt er tevens voor dat de groene aanslag veel meer biologisch wordt verwijderd.
 • Plaats een overkapping
  Een overkapping houdt je terras droog en vermindert de kans op groene aanslag aanzienlijk.
 • Speciale coatings
  Met WS NanoCoat voorzie je jouw tegels van een van een vuilafstotende laag. Het beschermt tegen de aanhechting van organische vervuiling, algen en mossen.

Advies op maat bij Totaaltegel

Heb je het artikel helemaal gelezen? Dan kun je met een gerust hart aan de slag! Bij Totaaltegel staan we graag voor je klaar. Neem daarom gerust contact met ons op als je twijfelt over het materiaal in jouw tuin of wanneer je nog andere vragen hebt. We helpen je graag verder, zodat jouw tuin straks helemaal ready is voor de lente!