Superhandig: onze monstertegelservice! Bestel tot maximaal 4 gratis monsterstukken. Meer informatie!

10 voordelen van keramische terrastegels

donderdag 05 juli 2018

Keramische terrastegels zijn dan een perfecte keuze! Waarom? In deze blog sommen we de 10 voordelen op van keramische terrastegels!

10 voordelen van keramische terrastegels

Een mooie maar onderhoudsarme tuin is tegenwoordig een vereiste. We willen allemaal een mooie tuin waar we in de zomermaanden heerlijk kunnen vertoeven, maar waar we vooral niet teveel werk mee hebben. We zien dan ook veel tuinen waar gebruik wordt gemaakt van tegels en bestrating waar een minimale onderhoud voor nodig is. De keramische buitentegels zijn dan een perfecte keuze! Waarom? In deze blog sommen we de 10 voordelen op van keramische terrastegels!

1. Kleurvast

Een keramische tegel is UV-bestendig, wat inhoudt dat ze onder weersinvloeden niet verkleuren. Een keramische terrastegel is machinaal vervaardigd. Dit houdt in dat de tegel is voorzien van een afbeelding die op de tegel wordt geprint. Het productieproces van keramische tegels zorgt er vervolgens voor dat de tegel/print buiten niet verkleurd. Wanneer je kiest voor een natuursteen tegel, is de kans groot dat deze buiten wél verkleurd. Dit geldt voor het merendeel van de natuursteen tegels. Het grote voordeel van keramische tuintegels is dat veel prints gebaseerd zijn op de natuursteen tegels. Zo zien we veel keramische tuintegels met een hardsteen look, leisteen look en basalt look. Doordat de technieken steeds beter worden en zelfs de structuur kan worden nagemaakt, is de tegels niet of nauwelijks te onderscheiden van een natuursteen tegel. Toch zijn er consumenten die specifiek kiezen voor een natuursteen tegel omdat ze het juist als mooi ervaren wanneer een tegel in gebruik nog veranderd.

2. Krasvast / Slijtvast

Iedereen heeft wel een mooie tuinset of loungebank waar mee geschoven wordt. Voornamelijk stoelpoten kunnen grote boosdoeners zijn bij een natuursteen terras omdat er direct krassen ontstaan op de tegels. Dit is bij een keramische terrastegel niet het geval. Een keramische tegel bestaat voor het grootste deel uit klei wat onder grote druk wordt geperst. De tegels zijn daardoor extreem hard en dus krasvast/slijtvast. Voor veel mensen is dit een belangrijke reden om te kiezen voor een keramisch terras. Ook zijn er mensen die zich hier minder aan storen en juist kiezen voor een natuursteen terrastegel omdat zij vinden dat deze oneffenheden een terras juist karakter geeft en zorgt voor een mooie geleefde uitstraling. Smaken verschillen en daarom is er voor ieder wat wils!

3. Niet vlekgevoelig

In de zomermaanden wordt er volop buiten gedronken, gegeten en gebarbecued. Dit zorgt voor de nodig vetplekjes op de grond. Dit is bij een keramisch tegel geen enkel probleem omdat het niet in de tegel trekt. Dit komt doordat een keramische tegel een lage wateropname heeft. Simpelweg poetsen met een vochtig doekje is voldoende om de vloer weer schoon te krijgen. Bij een natuursteen terras is dit een ander verhaal. In veel gevallen trekken de vlekjes in de tegel en dat zie je. Wel is het zo dat deze vlekjes er na verloop van tijd weer vanzelf uittrekken. Bij een effen tegel vallen deze plekjes beter op dan bij een gemêleerde tegel. In sommige gevallen kan de natuursteen tegel overigens schoongemaakt worden met een ontvetter. Het vergt net even wat meer onderhoud dan bij een keramische terrastegel.

4. Geen groene aanslag

Een grote bron van ergernis is groene aanslag, mos en algen op tuintegels. We zien dit heel veel bij klinkers, betontegels en bij sommige natuursteen terrastegels. Bij vochtig weer ontstaat er snel een groene aanslag en laten we daar in Nederland regelmatig mee te maken hebben. Een oplossing hiervoor is de keramische terrastegel! Het voorkomt heel wat uurtjes schrobben omdat een keramische tegel ontzettend hard is en dus geen groene aanslag opneemt.

5. Antislip

Een natte tegel kan behoorlijk glad zijn en zorgen voor de nodige valpartijen. Dit is bij de meeste keramische tegels niet aan de orde omdat ze vaak antislip zijn! De antislipwaarde van een tegel wordt uitgedrukt in de R-waarde. Deze R-waarde wordt meegegeven aan een tegel nadat het oppervlakte is getest op gladheid. Bij een keramische terrastegel is de R-waarde doorgaans vrij hoog. De R-waardes die het meest worden toegekend aan keramische terrastegels zijn:

R10 = Normale antislipwaarde
R11 = Verhoogde antislipwaarde
R12 = Grote antislipwaarde

Een terrastegel met een hoge antislipwaarde is zowel in de wintermaanden als in de zomermaanden geen overbodige luxe. Informeer bij het kopen van een terrastegel daarom altijd even naar de R-waarde. Ook is er een duidelijk verschil merkbaar bij een tegel met een hoge R-waarde.

6. Eenvoudig schoon te maken

Een keramisch terras kan eenvoudig worden schoongemaakt met water en/of schoonmaakmiddel. Er kan gebruik worden gemaakt van een schrob pad wanneer er sprake is van hardnekkige aanslag (denk aan vogelpoep) omdat de tegel is bestand tegen krassen. Wij adviseren om een keramische terras schoon te maken met een allesreiniger. Eigenlijk kan er niets fout gaan omdat keramische tegels bestand zijn tegen zuren en chemicaliën. Bij een natuursteen terras is dit een heel ander verhaal. Zuren kunnen ervoor zorgen dat de tegel uitbijt, dit is onomkeerbaar. Er dient gebruik te worden gemaakt van speciale reinigingsmiddelen voor natuursteen oppervlakken.

7. Duurzaam

Duurzaamheid is een begrip wat erg belangrijk is in onze samenleving. Dit geldt ook op het gebied van (terras)tegels. Zo wordt bij de productie van keramische terrastegels gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Een keramische tegel bestaat namelijk voor het merendeel uit klei, een grondstof die in grote mate voorradig is. Een keramische tegel heeft verder een lange levensduur en vraagt om weinig tot geen onderhoud. Gebruik van chemicaliën om een tegel schoon te maken is niet aan de orde. In veel gevallen kan een keramische tegel overigens hergebruikt worden, dit is afhankelijk van de manier waarop de tegel verwerkt is en weer verwijderd kan worden. Omdat een keramische tegel door de jaren heen zijn oorspronkelijke uiterlijk behoud, zijn mensen minder snel geneigd om een terras te vervangen.

8. Vorstbestendig

Keramische tegels worden op hele hoge temperaturen gebakken waardoor ze extreem hard zijn en minimaal water opnemen. Ze zijn hierdoor vorst- en hitte bestendig. Extreme temperatuurschommelingen zijn geen probleem. Keramische terrastegels zijn bestand tegen temperaturen van -50 graden tot + 60 graden Celsius.

9. Natuurlijke uitstraling

Keramische terrastegels zijn machinaal vervaardigd en voorzien van een print. Door de jaren heen zijn de prints steeds mooier geworden. Veel keramische terrastegels hebben zelfs een ‘natural touch’. Hierdoor is de structuur van de tegel die aansluit op de print zelfs voelbaar. Het doel van deze effecten is het nabootsen van een natuursteen tegel. We zien veel keramische tegels die hun inspiratie halen uit natuursteen tegels, denk aan de hardsteen look, basalt look, leisteen look en travertin look.

10. Ruim aanbod

Het aanbod in keramische tegels buiten is groot en daardoor is er in elke stijl een geschikte tegel te vinden. Het grote aanbod maakt het vaak ook erg lastig om een keuze te maken. Denk na over de kleur van de tegel en de stijl die je wilt creëren, hierdoor valt een groot deel af en wordt het makkelijker om een keuze te maken. Op de eerste plaats staat dat het gevoel goed moet zijn. Twijfel je over een tegel die je gezien hebt? Dan is het waarschijnlijk niet de juiste tegel. Bij Totaaltegel weten wij als geen ander hoe belangrijk het is dat je achter je keuze staat. Bij ons kun je geheel vrijblijvend rondneuzen en informatie inwinnen. Wij denken graag met je mee!

Wat vaak aangehaald wordt als nadeel van keramische terrastegels is de aanschafprijs. De verschillen in prijzen zijn daarentegen heel wisselend. Uiteraard heeft dit voor een deel te maken met de kwaliteit van een tegel, maar ook met de marktwerking. Prijzen fluctueren en in veel gevallen is er sprake van tussenkomst van groothandels die de prijzen omhoog brengen. Totaaltegel biedt een compleet assortiment aan van keramische buitentegels in diverse prijsklassen. Wij importeren onze producten direct vanuit fabrieken (voornamelijk Italië en Spanje). Je bent van harte welkom in onze showtuin om een kijkje te nemen!