Ben je op zoek naar een nieuwe vloer? Denk er eens over na om deze te combineren met vloerverwarming. Het toepassen van vloerverwarming zorgt voor een fijne warme vloer, een vloer waar je ook zonder schoenen geen koude voeten krijgt. Vaak vraagt men ons of het mogelijk is om vloerverwarming te combineren met tegels. Daarop kunnen we meteen antwoord geven: ja, vloerverwarming en tegels zijn altijd mogelijk!
Keramische vloertegels met vloerverwarming
Bij keramische vloertegels komt het nog wel eens voor dat men denkt aan een koude en kille vloer. Een keramische tegel is echter perfect te combineren met vloerverwarming! Door de geringe dikte van doorgaans 1 cm nemen de tegels makkelijk warmte op en geven deze makkelijk af. Wanneer een keramische vloer eenmaal opgewarmd is blijft hij lang warm, ideaal voor een gelijkmatige verwarming van je huis. Dit geeft een aangenamer gevoel dan de warmte van bijvoorbeeld een radiator. Omdat de warmte zo lang vastgehouden wordt is vloerverwarming vaak een duurzamere oplossing dan radiatoren.
Vloerverwarming kan op verschillende ondergronden geplaatst en verwerkt worden. Denk hierbij aan onder andere een houten ondervloer, het infrezen in een stenen vloer, het verwerken op profielplaten en het verwerken op draadstaalmatten. De ondergrond en de manier van verwerken hebben in combinatie met de tegels invloed op de uiteindelijke prestaties van de vloerverwarming. Raadpleeg voor jouw situatie altijd een professional op het gebied van vloerverwarmingen!
Bekijk alle keramische vloertegels
Natuursteen vloertegels met vloerverwarming
Ook natuursteen vloertegels kun je perfect combineren met vloerverwarming. In tegenstelling tot keramische vloertegels zijn natuursteen vloertegels soms wat dikker. Het kan bij een dikkere tegel daarom langer duren voordat deze warm is. Echter, is hij eenmaal warm, dan blijft hij ook lang warmte uitstralen. Voor het oog heeft een natuursteen vloer vaak al een “warme” uitstraling. In combinatie met vloerverwarming voelt hij ook daadwerkelijk warm: een top combinatie!
Bekijk alle natuursteen vloertegels
Tegels over tegels met vloerverwarming
Zoals gezegd kunnen tegels perfect gecombineerd worden met vloerverwarming. Ligt er bij jou al een tegelvloer met vloerverwarming maar wil je eigenlijk nieuwe tegels? Het is ook mogelijk om tegels over een bestaande vloer heen te lijmen mits de ruimte er is (denk aan bijv. dorpels en deuren). Het verlijmen van tegels over tegels is wel van invloed op de opwarmtijd van de vloer. Je kunt je voorstellen dat het totale pakket dat op de vloerverwarming ligt dikker wordt door de extra tegel én lijm. Hierdoor kan het wat langer duren voordat het geheel warm is.
Voordelen van vloerverwarming
Het grootste voordeel van vloerverwarming is uiteraard dat je een lekker warme vloer hebt en geen koude voeten meer krijgt. Er zijn daarnaast nog een aantal voordelen op te sommen die wij even kort toelichten:
- Kostenbesparing: vloerverwarming gebruikt zo’n 20% minder energie dan radiatoren. Dit komt omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen hoeft te leveren maar een constante warme temperatuur. Bestaande radiatoren hoeven door de vloerverwarming ook minder hoog op te stoken.
- Praktisch: een vloerverwarming is verborgen onder de vloer, deze hoef je dus niet schoon te maken. Dit is bij radiatoren wel anders. Achter en in de radiator blijft het vaak stoffig, je kunt hier meestal niet goed bij.
- Esthetisch: een radiator is lang niet altijd een design object maar kan eerder een kleine doorn in het oog zijn. Wanneer je een vloerverwarming hebt kan het zijn dat je minder of zelfs geen radiatoren nodig hebt: ideaal!
- Minder stof verspreiding: vloerverwarming werkt met stralingswarmte vanuit de hele vloer i.p.v. het verwarmen van luchtstromen vanuit één of meerdere punten. Hierdoor wordt de verspreiding van stof in de lucht verminderd.
Het opstoken van de vloerverwarming
Wanneer je een nieuwe tegelvloer hebt is het van belang dat je goed let op het opstook protocol van de vloerverwarming. Doe je dit niet dan heb je kans op scheuren of andere schade. Onze richtlijnen met betrekking tot het opstoken van de vloerverwarming:
- Bij het verlijmen van tegels op een cementdekvloer dient tenminste 28 dagen gewacht te worden alvorens de vloerverwarming ingeschakeld mag worden (tijd die nodig is voor tegellijm om op aanvangssterkte te komen). Let op, bij koude temperaturen kan deze periode langer duren.
- Bij het direct verwerken van tegels in de specie dient bij een vloerdikte van 8 cm tenminste 8 weken gewacht te worden alvorens de vloerverwarming ingeschakeld mag worden (richtlijn is ca. 1 week per cm vloerdikte). Let op bij koude temperaturen kan deze periode langer duren.
- Wanneer de vloerverwarming ingeschakeld wordt dient de thermostaattemperatuur de eerste drie dagen ingesteld te worden op de omgeving/constructie-temperatuur.
- Nadat de vloerverwarming drie dagen op omgeving/constructie-temperatuur heeft gedraaid kan de thermosstaattemperatuur iedere 24 uur met één graden Celsius verhoogd worden totdat de gewenste temperatuur is bereikt.
- Bovenstaand advies is gebaseerd op een vloer die voorzien is van een eindafwerking middels keramische en/of natuursteen tegels, dit advies kan afwijken van het advies gegeven door installatiebedrijven.