Superhandig: onze GRATIS tegelmonsters. Bestel tot maximaal 4 stuks! Meer informatie.

smalle banner oktober woonmaand

Vijf tips voor het kiezen van terrastegels

Het kiezen van de terrastegel die het beste bij jou past kan erg lastig zijn. Vaak weet je niet welke mogelijkheden er allemaal zijn en welke voor- en nadelen de verschillende materialen hebben. Daarnaast moet je ook nog een keuze maken voor een bepaalde look of stijl. Wij snappen dat je hier misschien meer informatie over wilt om voor jezelf duidelijkheid te creëren. Uiteraard kan dit door langs te komen in onze showroom, maar we proberen dit ook met dit artikel!

Er zijn veel eigenschappen die de keuze van een tegel kunnen beïnvloeden. Welke voor jou het belangrijkste zijn zul je zelf moeten bepalen. Heb je een beperkt budget? Haat je krassen in je tegels? Wil je een terras dat er over 10 jaar nog als nieuw uit ziet? Houd je van een authentiek terras dat met je tuin mee leeft? Lastige vragen waarop je uiteindelijk een antwoord moet hebben voor het maken van de juiste keuze.

Om je op weg te helpen lichten we hieronder vijf tips / eigenschappen toe met betrekking tot verschillende tegelsoorten:

1. Het groen worden van tegels

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: alle tegels zijn vatbaar voor groene aanslag. De een weliswaar sneller dan de ander, maar ze zijn er helaas allemaal vatbaar voor. Betontegels en natuursteen tegels worden over het algemeen sneller groen dan een keramische tegel.

Ook zijn er duidelijke verschillen in het schoonmaken van de tegels. Betontegels en natuursteen tegels vergen iets meer moeite dan keramische tegels. Een betontegel of natuursteen tegel zul je voorzichtiger schoon moeten maken dan een keramische terrastegel. Een betontegel of natuursteen tegel kun je voorzichtig behandelen met algenreiniger en water. Een keramische terrastegel kun je daarentegen schoonmaken met elk soort schoonmaakmiddel.

2. De gladheid van tegels

Tuintegels worden vanzelfsprekend vaak blootgesteld aan weersomstandigheden. Deze kunnen er voor zorgen dat tegels glad worden. Ook hier zijn er weer verschillen tussen de tegelsoorten.

Keramische terrastegels zijn in principe altijd antislip, ze blijven veilig ook wanneer ze nat zijn geworden door bijvoorbeeld regen. Keramische tegels zijn daarom zeer geschikt om te gebruiken naast een zwembad. Betontegels en natuursteen tegels zijn eerder vatbaar voor algen en er blijft sneller water op staan. Deze tegels zijn daarom iets sneller glad dan keramische tegels. Zeker bepaalde natuursteen soorten zijn vrij glad in combinatie met water.

Ook de meest antislip tegels kunnen glad worden, denk bijvoorbeeld aan vocht op de tegels wat in een koude winternacht bevriest.

3. Onderhoud van tegels

Elk terras heeft onderhoud nodig om het zo mooi mogelijk te houden. Betontegels en natuursteen terrastegels moeten worden behandeld met algenreiniger als je geen groene aanslag wil op je tegels. Daarnaast kun je de tegels schrobben om andere vuiligheid te verwijderen. Let hierbij wel op dat je geen gebruik maakt voor bijtende stoffen. Het wekelijks vegen van het terras zorgt ervoor dat je terras minder snel vervuild raakt. Keramische terrastegels moeten ook schoongemaakt worden. Groene aanslag is hier eenvoudiger van te verwijderen, je kunt elk soort schoonmaakmiddel gebruiken. Een nog eenvoudigere manier om de tegels weer als nieuw te krijgen is door ze schoon te spuiten met een hogedrukspuit (let wel op de voegen). Een keramische terras houdt je ook langer schoon als je deze regelmatig schoonveegt.

4. Hoe lang blijven mijn tegels “mooi”?

Wat iemand mooi vind verschilt per persoon. De een wil een terras dat er jarenlang als nieuw uit ziet, de ander houd van een terras dat “leeft”. Kies je voor een keramische tegel dan kies je voor een terras dat er jarenlang als nieuw uitziet. Natuurlijk moet een dergelijk terras wel met enige regelmaat schoongemaakt worden. Je zou dus kunnen zeggen dat een keramisch terras er lang zo uit ziet zoals wanneer je het koopt.

Een natuursteen terras (afhankelijk van de steensoort) zal altijd wat verkleuren en verweren. Vaak wordt dit gezien als onderdeel gezien van het terras, het krijgt een extra authentieke of natuurlijke uitstraling. Uiteraard moet een natuursteen terras evengoed onderhouden worden om groene aanslag en andere vuiligheid tegen te gaan.

Een betonnen terras zal na verloop van tijd verkleuren. Sommige betontegels hebben een beschermende laag die groene aanslag moet voorkomen. Deze laag zal na een aantal jaar langzaam verdwijnen. Beton heeft relatief open poriën waardoor groene aanslag zich makkelijk kan hechten. Waarom dan toch kiezen voor beton? Het kan kostentechnisch gezien een interessante optie zijn.

5. Welke uitstraling / look / stijl past bij mij?

Afhankelijk van de eerder genoemde punten heb je misschien al een idee of je beton, natuursteen of keramische tegels wil. Elk van deze drie heeft zijn eigen uitstraling en look. Dit kan een belangrijke factor zijn in de uiteindelijke keuze.

Een betonnen tegel is meestal te verkrijgen in diverse grijstinten en een aantal rood/bruine tinten. De toplaag is meestal vrij glad met hier en daar een uitzondering. Het blijft in principe altijd de uitstraling van een betonnen tegel behouden.

Een natuursteen tegel kan, afhankelijk van de natuursteen soort, diverse uitstralingen hebben. Zo past een travertin tegel bijvoorbeeld prachtig in een Mediterrane tuin. Een leisteen of hardsteen tegel is erg mooi in een landelijke tuin en een granieten tegel oogt robuust en vrij strak.

Een keramische tegel bestaat uit een keramische body met daarop een design geprint. Ook kan de toplaag, wanneer nodig, voorzien worden van een structuur. Dit betekent dat alle natuursteen soorten nagebootst kunnen worden. Ook zijn er ontzettend veel betonlook tegels te verkrijgen, deze bootsen in de meeste gevallen een gegoten betonnen vloer na. Zelfs houten planken kunnen worden nagebootst. Hier houden de mogelijkheden niet op, bekijk alle prints bij ons assortiment keramische terrastegels of bekijk ons assortiment keramische terrastegels 3 cm dik.

De belangrijkste punten samengevat

Twijfel je welke tegel of bestrating in jouw tuin past?

Doe de korte test en vind de perfecte match!

Wil je meer weten? Stuur ons een bericht

* Verplichte velden.
Wij proberen je (aan)vraag op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.