Black Friday Deals: extra hoge kortingen op tegels. Shop nu

black friday deals

Verschil tussen betontegels en keramische terrastegels

Ben je van plan om je tuin eens grondig te verbouwen of wil je nieuwe oprit of terras gaan aanleggen? Hiervoor zijn verschillende tegels geschikt en je kunt uit meerdere materialen kiezen. In deze blog vertellen we je precies wat de verschillen zijn tussen betontegels en keramische terrastegels. Benieuwd? Lees gauw verder!

Bij Totaaltegel.nl vind je alle tegels van keramiek, beton en natuursteen in verschillende formaten, kleuren en tinten. Elk tuintegel heeft voor -en nadelen. In deze blog zoomen we daarom in op de verschillen tussen betontegels en keramische terrastegels, zodat je weloverwogen aan de slag kunt met je project en een tegel kunt kiezen die bij je past.

Betontegels: ijzersterk en goedkoop

Betontegels zijn zeer populair rondom huis. Dit komt omdat ze verkrijgbaar zijn in verschillende diktes. 4 cm dikke betontegels worden vaak gebruikt om een terras aan te leggen, terwijl 8 cm dikke betontegels sterk genoeg zijn om een auto op de oprit te dragen. Kenmerkend aan betontegels is dat ze ontzettend sterk zijn en niet slijten. Beton is poreus en hierdoor loopt water makkelijk weg. Een terras met betontegels wordt tijdens regen dus niet glad. Het is daarnaast vorstbestendig, duurzaam en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Waar moet je rekening mee houden bij betontegels?

Betontegels staan bekend om de oersterke eigenschappen, maar er zijn ook factoren waar je rekening mee moet houden. Zo zijn ze, in tegenstelling tot keramiek, veel gevoeliger voor vuil en vlekken een erg onderhoudsintensief. Vuil trekt gemakkelijk in de tegels omdat ze poreus zijn. Daarnaast kunnen ook vlekken van binnenuit de tegel ontstaan. Bij langdurige blootstelling aan regen of mist kan er kalkuitbloei ontstaan, een soort wit uitslag die over de tegels ligt. Ook verkleuren ze op den duur; een antraciete betontegel zal bijvoorbeeld na verloop van tijd een grijze tint krijgen.

Mogelijkheden om betontegels te beschermen en te onderhouden

Het is mogelijk om betontegels te behandelen, waardoor ze minder gevoelig worden voor vocht, vuil en vlekken. Hiervoor zijn verschillende manieren. Ze kunnen bijvoorbeeld geïmpregneerd worden. Bij impregneren wordt een egale beschermlaag aangebracht en dit kan het beste gedaan worden als ze net gelegd en nog schoon en droog zijn. De beschermlaag zal op den duur wel verdwijnen en de betontegels zullen alsnog verkleuren. Alle betontegels van Totaaltegel zijn al voorzien van een coating én gehydrofobeerd (dit wil zeggen dat de poriën van het beton zijn opgevuld met impregneermiddel). Betontegels vergen regelmatig onderhoud. Beginnende aanslag kan worden verwijderd met heet water en een harde bezem. Als de aanslag al wat langer aanwezig is kun je hieraan zeep toevoegen.

Hoe verwerk je betontegels?

Betontegels kunnen rechtstreeks in een zandbed verwerkt worden. Voordat je gaat starten met leggen is het belangrijk om de grond goed te prepareren. De bovenlaag van het zandbed moet bestaan uit metselzand of split, zodat regenwater makkelijk wegloopt. Een goede laag split zorgt er tevens voor dat de kans op kalkuitbloei een stuk kleiner wordt. Zodra je de betontegels hebt liggen kunnen je ze invegen met zand. Gebruik hier speciaal voegzand voor, want gewoon straatzand vergroot de kans op vlekken. Ga je een oprit leggen die zwaar belast gaat worden? Zorg dan voor een extra stevige fundering.

Keramische terrastegels: onderhoudsvriendelijk en divers

De ontwikkeling van keramiek gaat in een razend tempo. Met de meest geavanceerde technieken is het mogelijk om keramische tuintegels in allerlei kleuren en soorten te maken. Zo kan een natuursteenlook tegenwoordig zo realistisch worden nagebootst dat het niet meer van echt natuursteen te onderscheiden is. Ook is het kleurenpalet van keramische terrastegels veel uitgebreider geworden, je kunt dus veel gerichter op zoek naar een stijl die bij je past. Tuintegels van keramiek zijn niet poreus; vocht en vlekken maken geen kans en ze verkleuren niet. Hierdoor zijn ze beschermd tegen alle weersinvloeden én makkelijk schoon te maken.

Waar moet je rekening bij houden bij keramische terrastegels?

Keramische terrastegels zijn dus veel onderhoudsvriendelijker dan betontegels, maar ze zijn niet geschikt voor elk oppervlak rondom huis. Ze zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor de aanleg van een oprit. Ze hebben te weinig draagkracht en zullen altijd breken onder het gewicht van een auto. Ze zijn wel verkrijgbaar in verschillende diktes: 2 cm en 3 cm dik keramiek. Met 3 cm dik keramiek kun je de tegels direct in een zandbed leggen. In tegenstelling tot betontegels moet keramische terrastegels altijd gevoegd worden. Bedenk voor aanschaf goed hoe belangrijk het onderhoudsvriendelijke karakter voor je is: keramische terrastegels zijn meestal een stuk prijziger dan betontegels.

Hoe onderhoud je keramische terrastegels?

Keramische terrastegels worden in de fabriek gebakken in grote hoogovens op zeer hoge temperaturen. Hierdoor ontstaat een toplaag die ondoordringbaar is voor vocht en vlekken. Dit betekent dat ze ook heel makkelijk schoon te maken zijn. Je hebt geen gedoe met dure schoonmaakmiddelen: keramische terrastegels maak je eenvoudig schoon met wat lauwwarm water en een dweil en wellicht een beetje zeep. Groene algen hechten zich moeilijk aan keramiek en als dit al gebeurt verwijder je het binnen een handomdraai met een borstel of een doekje.

Moet je keramische terrastegels impregneren?

Het is niet nodig om je keramische terrastegels te impregneren of te voorzien van een andere soort beschermlaag. Ze worden in de fabriek gemaakt en op zeer hoge temperaturen gebakken. Hierdoor hebben ze een ondoordringbare laag die niet gevoelig is voor vocht en vlekken en waaraan algen zich moeilijk kunnen hechten.

De belangrijkste verschillen tussen betontegels en keramische terrastegels

In de bovenstaande tekst hebben we de belangrijkste verschillen tussen betontegels en keramische terrastegels voor je uitgelicht. Zo is duidelijk dat betontegels makkelijk gebruikt kunnen worden als terrastegels én geschikt zijn voor de oprit, terwijl keramische terrastegels weer een stuk onderhoudsvriendelijker zijn. Beide soorten hebben verschillende voor -en nadelen. Ben jij er al uit welke soort het beste past bij jouw project? Om je verder op weg te helpen hebben we alle specificaties van betontegels en keramische terrastegels hieronder nog even kort voor je samengevat:

Conclusie: kies je voor keramische terrastegels of betontegels?

Betontegels zijn multifunctioneler dan keramische terrastegels. Ze kunnen in bepaalde diktes worden gebruikt voor opritten en dit is bij keramische terrastegels niet het geval. Vaak zijn ze ook een stuk goedkoper dan keramische terrastegels. Ze zijn echter veel gevoeliger voor vlekken en verkleuringen, iets waarover je geen zorgen hebt bij keramische terrastegels. Ook zijn keramische terrastegels een stuk lichter en daardoor makkelijker te leggen. Voor de lange termijn zijn keramische tuintegels voor een terras duurzamer. Voor opritten zijn betontegels van 8 cm dik altijd een must. Ben je er nog niet helemaal uit welke soort het beste past bij jouw project? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Twijfel je welke tegel of bestrating in jouw tuin past?

Doe de korte test en vind de perfecte match!

Heb je vragen over deze blog? Stel je vraag hier!

* Verplichte velden.
Wij proberen je (aan)vraag op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.