Super handig! Onze monstertegel service. Bestel tot maximaal 4 gratis monsterstukken. Meer informatie

Dé 5 tuintrends van 2019

woensdag 20 maart 2019

De lente is het perfecte moment om de tuin eens flink aan te pakken. In deze blog vertellen wij meer over de tuintrends van 2019

De lente is begonnen! Het is langer licht, de vogeltjes fluiten en het zonnetje schijnt. De lente is het perfecte moment om de tuin eens flink aan te pakken. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? In deze blog vertellen wij meer over de tuintrends van 2019

1. Gebruik van natuurlijke materialen
Maak gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, riet, planten en water. Een duurzame tuin past volledig binnen deze trend. Geen strak aangelegd zwembad, maar een mooie zwemvijver die opgaat in de rest van de tuin. Bij deze stijl wordt gebruik gemaakt van veel groen, hout/vlonders en roestkleurige elementen. Een combinatie die zorgt voor een prachtige natuurlijke tuin, maar die minder onderhoudsvriendelijk is. Gelukkig zijn er veel oplossingen die tegemoet komen aan beide wensen. Een voorbeeld is de keramische houtlook terrastegel. Dit product heeft de warme uitstraling van hout, maar de voordelen van een tegel. Hij is namelijk kleurvast, krasvast, antislip en onderhoudsarm. Dit kan gecombineerd worden met mooie (roestkleurige) bloempotten of borders met veel groen. Gebruik natuursteen stapelblokken voor het creëren van borders en bloembakken.

2. Een klimaatbestendige tuin
Het klimaat in Nederland veranderd. We mogen niet klagen, want we hebben geen lange en strenge winters gehad. Of dit daadwerkelijk goed is, dat is een andere discussie. Het is echter niemand ontgaan dat we elk jaar opnieuw records verbreken. Warme en droge zomers, maar ook extreme hoosbuien. Iets wat voor veel problemen zorgt in de tuin. De beplanting en het gazon krijgen het flink te verduren. Het is daarom raadzaam om advies in te winnen over beplanting die deze extreme weersinvloeden kan doorstaan. Ook zorgen de hoosbuien ervoor dat regenwater niet snel genoeg wegloopt, vooral in tuinen met terrastegels en bestrating. Dit zijn nogal wat tuinen omdat tegels zorgen voor minder onderhoud. Dit probleem gaat niet alleen particulieren aan, maar ook gemeentes omdat rioleringen overbelast raken en het water niet snel genoeg kunnen afvoeren. Het is daarom van belang om na te denken over klimaatadaptieve producten. Het gebruik van waterdoorlatende terrastegels of bestrating is een oplossing voor dit groeiende probleem. Een van de voorlopers op dit gebied is Tile System X. Dit bedrijf ontwikkeld producten die ervoor zorgen dat regenwater op een snelle wijze wordt afgevoerd en afgegeven aan de onderliggende grond. Rioleringen en watergoten worden hierdoor ontlast. Een van de producten is de X1 keramische terrastegel die verkrijgbaar is in diverse kleuren. In diverse gemeentes worden zelfs subsidies verleend op dit soort producten. 

3. Back to basic!
Tuinieren met aandacht voor de natuur sluit aan op de vorige trend. Dit is niet alleen mooi, maar je creëert er ook een gave stijl mee. Verantwoord tuinieren is rekening houden met onder andere insecten en vogels. Niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook leerzaam voor kinderen. Denk aan vogelhuisjes en andere voederplaatsen voor vogels of een insectenhotel. Ook het verbouwen van eigen groentes en kruiden past perfect binnen deze trend. Dit is niet alleen weggelegd voor grote tuinen, het kan zelfs op een balkon. Er zijn allerlei leuke bakken te krijgen waarin het kan groeien en bloeien. Gebruik van natuurlijke materialen past ook helemaal in dit straatje, denk aan natuursteen terrastegels en stapelblokken voor het creëren van borders.

4. De tuin als verlengstuk van het huis
Dit is een trend die al een aantal jaren in opkomst is. De tuin wordt gezien als verlengstuk van het huis. We willen langer genieten van onze tuin, niet alleen in de zomermaanden. Er zijn allerlei oplossingen om dit te realiseren, denk aan een overkapping (eventueel met schuifpui) en stijlvolle en moderne heaters. Comfort speelt een grote rol; een lekkere loungebank, een buitenkeuken en een tv mogen in de meeste tuinkamers niet ontbreken. We zien veel groen als aankleding, bloempotten en hangplanten met echte planten of kunstplanten. Een trend die we ook veel zien is het doorleggen van een vloer naar buiten. Dit zorgt voor het ultieme ‘huis gevoel’. Een binnentegel heeft een andere dikte dan een buitentegel, het is daarom raadzaam om goed te informeren welke tegel geschikt is voor buiten. Veel tegelmerken bieden een assortiment aan met vloertegels en terrastegels die hetzelfde zijn.

5. Contrast
De afgelopen jaren zagen we vooral veel rust en eenheid in de tuinen. Strakke tuinen met veel grijze terrastegels en bijpassende bestrating. Vaak werd gekozen voor de zekerheid dat vaste elementen (zoals een terras) rust uitstralen en bij elkaar passen. Dit is langzaam veranderd. We zien meer en meer terrastegels met kleur, structuur en motiefjes, die ook weer gecombineerd kunnen worden. Een belangrijke regel bij deze trend: het moet juist niet teveel matchen! Combineer uiteenlopende materialen zoals hout, staal, aluminium, steen en veel groen. Contrast is het sleutelwoord voor dit jaar!