Portugese cementtegels VS Keramische Portugese Look tegels

woensdag 18 januari 2017

Portugese cementtegels versus Keramische Portugese Look tegels, lees er hier meer over!

De Portugese tegeltjes zijn al jarenlang een populair product voor vloeren en wanden. We zien ze veel terug in een badkamer, toilet of keuken. De tegeltjes zijn verkrijgbaar in alle denkbare motiefjes en kleuren die samen zorgen voor een uniek geheel. Ondanks dat het een zeer uitgesproken product is, blijft het toch tijdloos en zien we het nog altijd veel terug in combinatie met een beton vloer, houten vloer of tegel vloer. We kennen voornamelijk de Portugese cementtegels, terwijl deze Look ook verkrijgbaar is als keramische variant! Maar wat zijn precies de verschillen? Wij leggen het uit.
 

Cementtegeltjes of keramische tegeltjes?

De cementtegeltjes werden tien eeuwen geleden al in allerlei motiefjes en kleuren met de hand gemaakt door de Moren. Nog altijd wordt deze (doorontwikkelde) techniek gebruikt om Portugese cementtegeltjes te maken. Een prachtig product met een authentieke uitstraling, maar ook een gevoelig product. Een alternatief voor cementtegeltjes zijn de Keramische (Portugese Look) tegels. Portugese wandtegels en vloertegels zijn machinaal vervaardigde tegeltjes die zijn voorzien van diverse prints. Wat zijn precies de verschillen? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:
 

1. Uitstraling

Portugese cementtegeltjes hebben een prachtige authentieke uitstraling doordat de tegeltjes met de hand worden gemaakt (aan de hand van mallen). Hierdoor kunnen kleurverschillen en afwijkingen in de maatvoering ontstaan. Dit kan gezien worden als nadeel, maar ook als voordeel omdat het de authentieke uitstraling van de tegeltjes benadrukt. 
 
Keramische Portugese (Look) tegels zijn daarentegen machinaal vervaardigd en voorzien van diverse prints. Het aanbod is hierdoor zeer uitgebreid. De prints worden gemaakt met de nieuwste ontwerptechnieken die ervoor zorgen dat de uitstraling niet of nauwelijks te onderscheiden is van een echte Portugese cementtegel. De keramische tegeltjes zijn kleur- en maatvast. 
 

2. Eigenschappen

Portugese cementtegeltjes zijn voorzien van een toplaag van marmerpoeder. Dit maakt de tegel poreus en gevoelig voor krassen, vlekken en zuurhoudende middelen. In hoeverre dit als storend wordt ervaren is per persoon verschillend. 
 
Keramische Portugese Look tegeltjes worden uit droge klei als poeder machinaal in een vorm geperst, uitgehard en afgebakken. De tegel is hierdoor niet gevoelig voor krassen, vlekken en zuurhoudende materialen zoals schoonmaakmiddelen. 
 

3. Verwerking

Zowel de Portugese cementtegeltjes als de Keramische tegeltjes zijn te verwerken met de juiste tegellijm. Er dient alleen rekening gehouden te worden met de dikte van de tegel. De Portugese cementtegels zijn doorgaans 1,5 cm dik en de Keramische tegeltjes 1 cm. 
 

4. Onderhoud

Door de marmer toplaag zijn Portugese cementtegeltjes gevoelig voor krassen, vlekken en zuurhoudende middelen. Wil je dit deels voorkomen, dan is het een optie om de tegeltjes te impregneren. Dit zorgt voor een extra beschermlaag op de vloer. Ook is het raadzaam om meerdere impregneerlagen aan te brengen voor een optimale bescherming. Houd er rekening mee dat dit geen volledige garantie biedt. Dit heeft te maken met de gebruiksintensiteit. Worden de tegels intensief gebruikt, dan dient de impregneer laag opnieuw aangebracht te worden. Gemiddeld genomen is dit een proces wat jaarlijks herhaalt moet worden. 
 
Over Keramische Portugese tegels kunnen we heel kort en bondig zijn: het vergt weinig tot geen onderhoud. Keramiek is niet gevoelig voor krassen, vlekken en zuurhoudende middelen. Simpelweg dweilen met eventueel wat schoonmaakmiddel is voldoende om de vloer schoon te houden. 
 

Aanbod Totaaltegel

Totaaltegel is al jarenlang importeur van alle denkbare tegels. Sinds kort voeren we een uitgebreid assortiment Keramische Portugese tegeltjes. Voor veel klanten is een onderhoudsvrije vloer een vereiste en daardoor is het aanbod in keramiek de afgelopen jaren uitgebreid. Om deze reden hebben wij ervoor gekozen om ook een compleet assortiment aan te bieden in keramische Portugese Look tegeltjes. Je bent van harte welkom om de producten geheel vrijblijvend te bekijken in onze showroom. Ook denken we graag met je mee over de combinaties met andere tegels, legmotieven en verwerking van de Portugese Keramische tegeltjes. 
voorbeeld portugese tegels
voorbeeld portugese tegels
voorbeeld portugese tegels
voorbeeld portugese tegels
voorbeeld portugese tegels
voorbeeld portugese tegels
voorbeeld portugese tegels
voorbeeld portugese tegels
voorbeeld portugese tegels
voorbeeld portugese tegels