Totaaltegel Hegelsom is tijdens de wegwerkzaamheden gewoon bereikbaar via o.a. de Spoorweg. Volg indien nodig de bewegwijzering!

Plaatsen van muurafdekkers en paalmutsen

maandag 14 november 2016

Je tuin écht winterklaar maken muurafdekkers en paalmutsen.Lees er meer over in deze blog.

Last minute winterklusje: plaatsen van muurafdekkers en paalmutsen

De wintertijd is ingegaan en dat betekent weinig tot geen werk in de tuin. Yes! Toch hebben wij nog een belangrijk klusje waarmee je de tuin écht winterklaar maakt: het plaatsen van muurafdekkers en paalmutsen. Mocht je ze nog niet geplaatst hebben, dan is het écht de hoogste tijd. Lees er meer over in deze blog.

Een sierlijke oplossing voor het behoud van metselwerk

Muurafdekkers en paalmutsen zorgen voor een mooie afwerking van een gemetselde muur of een pilaar. Deze ‘finishing touch’ blijft vaak liggen en dat is in de strenge Hollandse wintermaanden geen goed plan. De paalmutsen en muurafdekkers hebben niet alleen een sierlijke functie, maar zorgen er daarnaast voor dat muren en pilaren beschermd worden tegen gure weersinvloeden. Voorkom daarom onderstaande problemen:
 
 • Door vocht en regenval kan flinke mos groei ontstaat tegen een muur of pilaar. Geen mooi plaatje en een vervelende klus om te moeten verwijderen. Paalmutsen en muurafdekkers hebben een afwaterende functie waardoor regen en vocht het metselwerk niet kunnen aantasten. Door de waterhollen aan de onderzijde loopt water niet tegen de muur of pilaar en krijgt mos groei geen kans.
 • Wanneer vocht en regen tussen een onafgewerkte muur of pilaar komt, kan er in periodes van vorst beschadiging ontstaan aan de muur of pilaar. Vocht zet uit wanneer het vriest, dit tast het metselwerk aan waardoor stenen los kunnen laten. 

Natuursteen: duurzaam en tijdloos

Er zijn diverse materialen die gebruikt kunnen worden om een muur of pilaar af te dekken. Natuursteen blijft nog altijd de meest duurzame en sierlijke oplossing. Bekende materialen zijn Hardsteen en Basalt Gezoet. Hardsteen is een kalkhoudend (grijs/blauw) materiaal wat al decennia wordt gebruikt in bouwwerken. Onder invloed van zuur in de regen wordt Hardsteen lichter van kleur. Ben je hier niet zo van gecharmeerd? Dan is Basalt gezoet een betere keuze. Dit materiaal behoudt zijn kleur (antraciet) en heeft een strakke uitstraling. Ook kan er in de vorm nog een keuze gemaakt worden: plat of met een dakprofiel/diamantkop.
 

Aan de slag!

Muurafdekkers en paalmutsen zijn in een groot aantal afmetingen verkrijgbaar. Houd bij het kiezen van de afmeting rekening met een oversteek zodat de waterhollen hun werk kunnen doen. Natuurlijk kun je dit klusje uitbesteden, maar ook prima zelf doen! Volg ons 10 stappen plan:
 
 1. Wel zo handig: zorg voor de juiste maatvoeringen zodat je alles in één keer kunt afwerken
 2. Maak de muur schoon en verwijder eventuele aanslag met een hogedrukreiniger
 3. Maak voor een goede hechting de pilaar/muur vochtig én de onderzijde van de afdekker/paalmuts
 4. Maak gebruik van een draad of lijn zodat de muurafdekkers recht komen te liggen
 5. Leg de muurafdekkers en paalmutsen in de cement of tegellijm voor buiten. Zorg bij de muurafdekkers voor een tussenruimte van ongeveer 3 mm zodat het materiaal nog kan uitzetten
 6. Gebruik een spatel om de cement of lijm gelijkmatig op de ondergrond aan te brengen
 7. Maak alles goed schoon zodat er geen cement of lijmresten blijven zitten
 8. Laat het werk 1 dag drogen
 9. Kit de naden af zodat er geen vocht in de muur kan lopen
 10. Even schoonmaken en klaar is kees! 
Hardsteen paalmuts
Basalt bloembakken
Basalt bloembakken
hardsteen muurafdekker
basalt pet
hardsteen design paalmuts
Hardsteen paalmuts
Basalt bloembakken
Basalt bloembakken
hardsteen muurafdekker
basalt pet
hardsteen design paalmuts