Terras winterklaar maken? Zo doe je dat!

Het terras is een fijne plek om tijd door te brengen in de warme maanden van het jaar. Helaas zitten we middenin de herfst en komt de winter steeds dichterbij. Om ook volgend jaar weer te kunnen genieten van je terras zetten we een aantal tips op een rijtje om jouw terras winterklaar te maken!

 

Groene aanslag op je terrastegels

Algen waardoor tegels groen kunnen worden zijn gek op vochtig herfstweer. Deze groene aanslag is niet alleen lelijk, het kan er ook voor zorgen dat de tegels glad worden! Je doet er dus goed aan deze zo snel mogelijk te verwijderen. Er zijn diverse aanslagreinigers op de markt die niet schadelijk zijn voor de natuur maar die wel zorgen voor een algenvrij terras. Ga je aan de slag met een dergelijk middel, test het eerst altijd op een kleine stukje om te zien of er geen kleurverandering of andere schade optreedt.

De meeste terrastegels kun je te lijf gaan met een schrobber en groene aanslagreiniger. Laat de aanslagreiniger zijn werk doen en schrob / spoel na een tijdje het gehele terras. (Houd altijd de instructies op de verpakking van de aanslagreiniger aan!) Gebruik liever geen hogedrukspuit, deze kan de oppervlakte van de tegels beschadigen.

Schoon houden van het terras

Je hebt je terras schoongemaakt en wilt het natuurlijk schoon houden, maar hoe doe je dat? Wanneer je ziet dat er bladeren (of ander vuil) op je terras liggen kun je deze het beste zo snel mogelijk van het terras halen door het schoon te vegen. Dit vergt weinig moeite maar zal er voor zorgen dat algen veel minder kans krijgen om te gaan groeien.

Planten op je terras

Misschien heb je planten op je terras staan die niet tegen de winterkou kunnen. Deze kun je uiteraard niet laten staan! Zet deze planten op een koele en lichte plek waar ze niet kunnen bevriezen. Heb je planten die wel tegen de vrieskou kunnen? Laat deze dan gerust op het terras staan. Controleer wel of deze drainagegaten hebben aan de onderkant, een teveel aan regenwater kan hier door weglopen. Tip: zet voetjes onder de potten om er voor te zorgen dat de drainagegaten open blijven.

Ruim je terras op

Door je terrasmeubels op te ruimen zorg je ervoor dat je in het voorjaar en de zomer weer volop kunt genieten van de zon. Zet waar mogelijk meubels binnen (bijvoorbeeld in de garage) en voorzie meubels van teakhout van een beschermende laag (teakolie). Heb je geen ruimte om de meubels binnen te zetten? Kijk dan of je ze af kunt dekken met een beschermhoes. Door de meubels te beschermen tegen de weersinvloeden kun je er langer van genieten én is je terras sneller klaar voor de zomer als de zon begint te schijnen. Een bijkomend voordeel van een opgeruimd terras: deze is eenvoudiger en sneller schoon te maken.

Extra tips voor je terras tijdens de herfst en winter

Naast handige tips voor het terras hebben we nog een aantal tips m.b.t. het winterklaar maken van je tuin.

  • Koppel de buitenkraan af of verpak hem goed in isolerend materiaal. Hiermee voorkom je dat de leiding kapot vriest.
  • Koppel de tuinslang af en laat het water eruit lopen. Berg hem vervolgens binnen op.
  • Heb je een regenton? Laat deze leeglopen en berg hem ook binnen op.
  • Heb je bladhoudende planten op je terras? Controleer regelmatig of ze water nodig hebben, ook in de winter!

Het winterklaar maken van je terras is dus even wat werk, maar dat is het in het voorjaar zeker waard!