Superhandig: onze monstertegelservice! Bestel tot maximaal 4 gratis monsterstukken. Meer informatie!

Natuursteen schoonmaken - hoe doe je dit makkelijk?

Prachtig voor binnen en buiten; natuursteen! Dit gesteente komt in zoveel verschillende hoedanigheden voor, met elk een eigen unieke karakter. Het is geliefd in zowel tuinen als in het interieur. Voorbeelden hiervan zijn schitterende glinsterende marmerstenen vloer voor een chique interieur, een prachtig granieten aanrechtblad of travertin terrastegels om je tuin een mediterrane twist te geven. Bij natuursteen is goed onderhoud belangrijk en dat begint natuurlijk bij een goede verzorging. Natuursteen schoonmaken – hoe doe je dit makkelijk? Alle tips & tricks vind je hier!

Leestijd 3 minuten

Glanzend natuursteen

Natuursteen schoonmaken

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Natuursteen is natuurlijk een product dat enige aandacht en verzorging vergt en daarom is regelmatig onderhoud erg belangrijk. Met de juiste manier van natuursteen reinigen wordt je vloer op den duur zelfs minder gevoelig voor vuil en vlekken.

Hoe ga je preventief te werk? Allereerst is het belangrijk om je vloer voorafgaand aan de grondige schoonmaak met een zachte bezem te vegen. Hiermee voorkom je dat bijvoorbeeld zandkorreltjes en ander vuil krassen veroorzaken tijdens het dweilen. Dit geldt voor natuursteen vloeren schoonmaken binnen, maar ook voor natuursteen schoonmaken buiten.

Wanneer je dit gedaan hebt maak je een sopje met lauwwarm water en – héél belangrijk – een zacht schoonmaakmiddel. Natuursteen is namelijk erg gevoelig voor schoonmaakmiddelen met een hoge zuurgraad (zoals bijvoorbeeld middelen met citroen of azijn). Gebruik nooit een schrobber, maar altijd een dweil. Door hard schrobben kunnen er krassen ontstaan of beschadig je de natuursteen.


 

Natuursteen reinigen

In de blog over het verwijderen van groene aanslag op je terras schreven we al over hoe je een natuursteen vloer buiten het beste kunt reinigen en over de beschermende werking van WS Nanocoat voor binnen- én buitentegels. Voor binnenvloeren is HMP P324 Edelzeep het perfecte schoonmaakmiddel. Deze milde natuurzeep zorgt voor een mooi glanzend vloeroppervlak en laat geen zeepresten achter. Gebruik deze zeep gematigd, voeg een klein beetje toe aan lauwwarm water en laat de sop zijn werk doen!

HMK P324 Edelzeep
  € 13,39 per stuk
  incl. BTW
  WS NanoCoat
   € 64,95 per stuk
   incl. BTW

    

   Kalk verwijderen op natuursteen

   De meest voorkomende vlekken worden veroorzaakt door vetten en zuren. In bijvoorbeeld de keuken is het bijna niet te vermijden dat er een keer geknoeid wordt. Als dit gebeurt is snel handelen het allerbelangrijkste. Dep de vlek droog en dep daarna voorzichtig na met een vochtige doek. Nooit wrijven, hiermee verspreid je de vlek over het oppervlak en hierdoor trekt de vlek ook sneller in.

   Witte vlekken op natuursteen verwijderen? In de badkamer krijg je sneller te maken met kalkvlekken. Kalk op natuursteen verwijder je met WS Kalkuitbloei Verwijderraar. Het is een zuurvrij middel dat uitermate geschikt is om dit soort vlekken op natuursteen te verwijderen. Daarnaast kan het ook gebruikt worden voor het verwijderen van cementsluier en witte aanslag. Niet twee, maar dríe vliegen in één klap!

   Natuursteen in de badkamer
   woonruimte die extra gevoelig is voor kalkaanslag

    

   Vlekken voorkomen door impregneren natuursteen vloer

   Het ideale scenario is natuurlijk dat je vlekken zoveel mogelijk voorkomt, want natuursteen is nu eenmaal een product dat op den duur gebruikssporen gaat vertonen. Vlekken kun je voorkomen door je natuursteen vloer te laten impregneren door professionals, maar je kunt ook zelf aan de slag. Met HMK S234 Vlekstop Transparant Impregneer en HMK S244 Vlekstop Kleurverdiepende Impregneer kun je zelf een beschermlaag aanbrengen. Dit middel zorgt ervoor dat onder andere vet, vuil, olie, water en verf niet in het gesteente kunnen binnendringen. Dit middel kan naast natuursteen ook gebruikt worden voor andere steenbewerkingen en heeft een minimaal effect op de kleur en structuur van je vloeroppervlak.


    

   Natuursteen schoomaak
   met het juiste onderhoud blijft natuursteen prachtig, zowel binnen als buiten

   Natuursteen schoonmaken - oma weet raad

   Voor natuursteen schoonmaken geldt eigenlijk gewoon ‘boerenverstand’. Als je de werking van natuursteen kent, weet je ook dat je een natuursteen niet met te agressieve middelen te lijf moet gaan. We begrijpen dat het op basis van alleen een blog misschien moeilijk is om aan de slag te gaan. Daarom geven we graag extra advies! Twijfel je nog hoe je de schoonmaak van natuursteen het beste aan kunt pakken? Kom gezellig eens langs bij een van onze showrooms en laat je adviseren door een van onze experts. Is dit op korte termijn niet mogelijk voor jou? Neem dan gerust telefonisch contact op dan helpen we je graag verder!