Op zaterdag 27 april (Koningsdag) zijn onze showrooms helaas gesloten.

Klinkers leggen: Welk legverband kies jij?

We kennen ze allemaal, schitterende pittoreske straatjes die leiden langs gezellige cafeetjes en prachtige gebouwen in een stad of dorp. Zeer bepalend voor het aangezicht van een stad of dorp is bijvoorbeeld een legverband van klinkers. Naar de kern: klinkers leggen, welk legverband kies jij om een karakteristiek aangezicht rondom je huis te creëren? In deze blog hebben we een lijstje gemaakt van 12 verschillende manieren om klinkers te leggen in je tuin of oprit. Met zo'n divers pallet aan legpatronen voor klinkers kan het af en toe behoorlijk puzzelen zijn om een goede keuze te maken. We verzamelden de belangrijkste ins & outs over de verschillende legverbanden voor klinkers.

leestijd 4 minuten

halfsteensverband
Halfsteensverband
elleboog verband breed
Elleboogverband

Klinkers leggen

Klinker verbanden geven extra kleur en diepte aan je tuin en er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen!  De patronen om klinkers te leggen heb je namelijk in verschillende soorten en maten. Bestrating kan in sommige gevallen ook erg leuk worden gecombineerd met tegels.

1. Halfsteensverband klinkers

Een erg bekend klinker verband is het halfsteensverband. Wil je je klinkers in een strak patroon leggen? Dan is het halfsteensverband waarschijnlijk helemaal jouw ding! De naam zegt het eigenlijk al: de klinkers verspringen per rij een halve steen. Dit zorgt voor een mooi continu aangezicht in je tuin of op je oprit. Je ziet dit patroon ook veel terug in de bouw van huizen.

2. Elleboogverband klinkers

Een ander populair legverband is het elleboogverband. In dit legpatroon krijg je de indruk van een visgraat, maar het grote verschil is de stand van de klinkers. Het elleboogverband bestaat uit verticale stenen die haaks op elkaar staan. Hierdoor ontstaat een L-vorm die ontzettend sierlijk is. Dit is een vaak gezien legverband van klinkers bij opritten, omdat klinkers in dit patroon ook een enorm sterk oppervlak vormen. Sierlijk en sterk; een echte win-winsituatie! Hou er bij een elleboogverband wel rekening mee dat het lastiger te leggen is als bijvoorbeeld een halfsteensverband. Ben je handig en hou je van puzzelen? Dan is elleboogverband leggen een ontzettend leuke uitdaging!

Dubbel elleboogverband
visgraat verband breed
Visgraatverband

3. Dubbel elleboogverband klinkers

Je kunt het elleboogverband zelfs nóg interessanter maken met een dubbel elleboogverband. Hierbij gebruik je steeds twee klinkers in dezelfde legrichting, waardoor extra diepte in het patroon ontstaat. Voor de ervaren doe-het-zelver een leuk klusje, maar als je niet zo handig bent kun je voor het beste resultaat beter advies inwinnen bij een professional.

4. Visgraatverband klinkers of keperverband klinkers

Dit visgraat of keper legverband komt je vast bekend voor. Talloze straatjes, opritten en tuinen hebben bestrating met dit authentieke patroon van stenen leggen. En naast de schoonheid van het visgraatverband bevat deze nog een zeer belangrijk kenmerk. Het is het sterkste straatwerk verband dat er is! De stabiliteit ervan zorgt ervoor dat de bestrating moeiteloos op zijn plek blijft als er bijvoorbeeld een auto op geparkeerd wordt. Geen wonder dus dat dit legverband van klinkers voor een oprit uitermate geschikt en geliefd is. Het leggen van een visgraatverband is echter wel een zeer intensief klusje, omdat het aanleggen van klinkers in dit legpatroon echt vakmanschap is. De metingen die worden gedaan moeten zeer nauwkeurig worden uitgevoerd om dit patroon subliem tot uiting te laten komen. Het verschil met keperverband is dat dit verband 90 graden gedraaid is. Ze zijn allebei ook in een dubbele variant te leggen.

romaans verband
Romaans verband klinkers
blokverband
Blokverband klinkers
klezoorverband
Klezoorverband klinkers

5. Romaans verband klinkers

Het Romaans verband is prachtig voor tuin en terras! Bij het Romaans verband wordt eigenlijk geen gebruik gemaakt van klinkers, maar van tegels. Op het eerste oog wekt het Romaans verband de indruk dat het een wildverband is, maar als je iets beter kijkt ontdek je al gauw een patroon. Een groot voordeel van het Romaans verband is dat je een schitterende dynamiek creëert met een vast patroon.

6. Blokverband klinkers

De doorgewinterde Jenga-spelers kunnen hun hart ophalen bij dit legverband. Bij het blokverband worden letterlijk blokjes gevormd en dit kan in verschillende formaten. Bij klinkers gebeurt dit vaak 2-aan-2, maar bij waaltjes en dikformaat gebeurt dit met 3 of 4 klinkers.

7. Klezoorverband klinkers

Het klezoorverband komt vaak voor bij de bouw van muren, maar is ook uitstekend geschikt voor een mooi terras of een tuinpaadje. Deze manier van stenen leggen in een tuin heeft veel weg van het halfsteensverband, maar heeft een belangrijk verschil: de klinkers verspringen een ‘klezoor’, wat staat voor een kwart steen. Ze vormen een trapsgewijs patroon.

molenwiekverband
Molenwiekverband klinkers
banenverband
Banenverband klinkers
spiraalverband
Spiraalverband klinkers

8. Molenwiekverband klinkers

Wil je lekker experimenteren met verschillende kleuren? Dan is het molenwiekverband misschien een interessante keuze. Hier wordt één vierkante steen omringd door vier langwerpige klinkers, waardoor ‘molentjes’ ontstaan op je tuinterras. Dit legverband kun je extra diepgang geven door andere kleuren te gebruiken voor de middelste steen. Hiermee geef je je tuin een vlot en speels karakter! Deze manier van klinkers leggen is minder geschikt voor opritten, omdat het niet heel stevig is.

9. Banenverband klinkers

Nog een vlot legpatroon is het banenverband. Ook dit steenverband heeft sterke overeenkomsten met onder andere het halfsteensverband, maar heeft een speelsere uitstraling. Door het gebruik van verschillende formaten klinkers worden banen in verschillende breedtes gecreëerd. Een echte aanrader voor de avontuurlijke tuingenieter!

10. Spiraalverband klinkers

Het oog van de tornado, een kolkende draaikolk of een oneindige tunnel, het spiraalverband is een prachtig patroon dat tot de verbeelding kan spreken. Dit legverband heeft in het midden een vierkante klinker of tegel, waar vervolgens met langwerpige klinkers omheen wordt gewerkt. Het resultaat is (bijvoorbeeld) een tuinterras met diepgang waarmee je gegarandeerd de show steelt bij je gasten.

volsteenverband breed
Volsteenverband
vlechtverband breed
Vlechtverband

11. Volsteenverband klinkers

Tussen alle dynamische en soms enigszins complexe legpatronen door is er gelukkig ok nog ruimte voor recht-toe-recht-aan. Het volsteenverband is een modern en strak klinker verband. De stenen leg je in dit verband recht aan elkaar. Dat zorgt voor een strak aangezicht. Het is niet het meest stevige verband bij stenen, bij het gebruik van tegels is het volsteenverband meer solide.

12. Vlechtverband klinkers

Een ander legpatroon dat absoluut tot de verbeelding spreekt is het vlechtverband. Denk hierbij aan karakteristiek geweven rieten picknickmandjes, maar dan als ondergrond in je tuin! Met dit verband voor straatwerk kun je lekker creatief te werk gaan, er zijn namelijk verschillende mogeljkheden om het te leggen. Vooral met waaltjes kun je met dit legpatroon een waar kunstwerk creëren en door het verspringen van de stenen is het ook nog eens een ontzettend stevige ondergrond!

klinkers leggen - legverband klinkers
Klinkers leggen

Waaltjes leggen

Onlosmakelijk verbonden met sierbestrating: de waaltjes! Kenmerkend s het standaard formaat van 20x5x7 cm. Waaltjes zijn dus eenvoudig in verschillende patronen te leggen. Ze stammen al uit de 17e eeuw en ontlenen hun naam aan de Nederlandse steenfabrieken in het rivierengebied. Al honderden jaren een daverend succes dus een graag gezien product in vele tuinen!

Ze worden op een zeer hoge temperatuur gebakken, waardoor ze ontzettend sterk zijn en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Waaltjes kunnen eenvoudig gelegd worden in combinatie met andere klinkerformaten. Visgraatverband, klezoorverband en elleboogverband zijn bij waaltjes leggen de verbanden die het mooiste tot hun recht komen.

Bestrating leggen

Er zijn nog vele andere soorten bestrating. In de blog over de soorten sierbestrating vind je er alles over! Bii bestrating leggen kun je ook gebruik maken van bovenstaande voorbeelden van patronen bestrating. Met deze andere soorten bestrating kun je je dus ook helemaal uitleven met legpatronen in je tuin of je oprit. Wees dus lekker creatief met de verschillende soorten steenverbanden.