Superhandig: onze GRATIS tegelmonsters. Bestel tot maximaal 4 stuks! Meer informatie.

smalle banner oktober woonmaand

Welke soorten sierbestrating zijn er?

Het zonnetje komt weer lekker door en de frisse lentewind waait ons tegemoet! Een ideaal moment om de handen uit de mouwen te steken en je tuin weer eens goed onder handen te nemen. Soms is een nieuwe plantenbak met nieuwe planten of een ‘goeie’ zwengel aan de zitmaaier genoeg om je tuin weer als nieuw te maken. Maar ben je toe aan een ‘extreme make-over?’ Dan helpen we je met deze blog graag een eindje op weg!

Een belangrijk onderdeel van de meeste tuinen is sierbestrating. Ben je al een tijdje aan het dubben over hoe je je tuin gaat opfrissen? Lees hier alles over welke soorten sierbestrating er zijn. Wij vertellen je meer over 5 soorten bestrating.

Leestijd 4 minuten

Waaltjes
Tuinbestrating in waalformaat

Sierbestrating: een breed aanbod

Gesteente is al sinds jaar en dag eigenlijk niet weg te denken uit onze tuinen. Als je een optelsommetje maakt kom je er al snel achter dat ontzettend veel componenten in je tuin gemaakt zijn van steen. Denk bijvoorbeeld aan paalmutsen, vijverranden, stapelblokken en bij sommigen ook zwembadranden. En dan tellen we de alle overige bestrating in de tuin nog niet eens mee!

Tuinen en bestrating zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden en tuinbestrating komt dus ook voor in veel verschillende gedaanten en toepassingen. We lichten de volgende soorten sierbestrating toe:

  1. Keramische tuintegels
  2. Betonbestrating
  3. Gebakken klinkers
  4. Natuursteenbestrating
  5. Opsluitbanden
Keramiek
Mooie strakke terrastegels

1. Keramische tuintegels

Waarschijnlijk de meest diverse sierbestrating in deze shortlist. De keramische tegels voor je tuin of als terras bestrating is een absolute smaakmaker in je tuininterieur. Waarom? Heel simpel: ze zijn bijna letterlijk in alle soorten, maten en kleuren te krijgen. Vind je natuursteen ontzettend mooi, maar houd je niet van het bijbehorende onderhoud? Geen probleem. Keramische tuintegels zijn verkrijgbaar in verschillende natuursteenlooks. Zo heb je wel de lusten, maar niet de lasten! Dit maakt deze buitentegels zo'n geliefd product voor tuinterrasjes. Een ander bekend en populair voorbeeld zijn de houtlook tegels voor je terras. De kenmerkende tekeningen, nerven en noesten van hout worden hierin zo mooi nagebootst dat deze niet van echt hout te onderscheiden zijn. Een prachtige keuze om van je tuin een idyllisch en romantisch plekje te maken!

 Een lust voor het oog en weinig onderhoud

Dat keramiek haast onmisbaar is in je tuin kun je hierboven eigenlijk al lezen. Deze diverse tegelsoort steelt in menig tuin de show. Het zijn absolute eyecatchers en daarnaast kleven er ook een hoop voordelen aan. Een heel fijn voordeel is dat ze bestand zijn tegen verschillende weertypen. Doordat deze gebakken worden zijn ze keihard en daardoor supersterk. Het poreuze van natuursteen heb je bij deze tegelsoort niet. Ze zijn krasbestendig en daarom ideaal om met het juiste tuinmeubilair een gezellig tuinterras te creëren! Ook in onderhoud zijn ze heel gemakkelijk, de tegels zijn namelijk egaal. Hierdoor hebben algen en mos minder kans zich te hechten.

Zie je het al helemaal voor je, je eigen tuinterras? Graag geven we nog een extra tip: 3 cm keramische terrastegels! Deze hebben nog wat extra voordelen ten opzichte van de klassiek keramiek. Ze zijn eenvoudig te verwerken en daarnaast vochtbestendig. Ze vergen een minimale inspanning bij het leggen en in het onderhoud en maximaal genot als je in de zomer lekker op je buitenterras zit!


 

Betonbestrating
Een solide en betrouwbare ondergrond

2. Betonbestrating

Betonklinkers zijn van origine geliefd bij de bestrating van opritten en wegen, maar zijn ook erg populair bij de aanleg van tuinpaadjes en plekken om te zitten. Ze zijn in verschillende formaten en kleuren verkrijgbaar. Een bekend formaat is het waalformaat. Deze smalle sierklinker wordt vaak gebruikt in een visgraatlegverband en is het perfecte voorbeeld van klassieke sierbestrating. De andere, meest gangbare formaten zijn het kei- en dikformaat.

De voor- en nadelen van betonklinkers

Een groot voordeel van betonklinkers is de prijs en de diversiteit, ze zijn namelijk (in vergelijking met andere tuinbestrating) erg goedkoop en daarnaast in tal van kleuren verkrijgbaar. Deze tuin- of terrasbestrating heeft een prijs die varieert tussen ongeveer 15 tot 30 euro per m². Deze klinker is een makkelijk product om je tuin mee te bestraten, het is eenvoudig in verschillende legverbanden te leggen, ze zijn goed bestand tegen zware belasting, makkelijk te onderhouden en zeer goed bestand tegen alle weersinvloeden. Een nadeel van deze tuinbestrating is dat het op den duur enigszins haar kleur verliest. Daarnaast zijn ze snel vatbaar voor groene aanslag, al kan dit probleem met bijvoorbeeld WS groene aanslag verwijderaar eenvoudig worden verholpen.


 

3. Gebakken klinkers

Gebakken klinkers staan misschien wel beter bekend als sierbestrating. Net als bij de beton variant geldt voor hiervoor dat de maatvoering veelal in dikformaat of waalformaat klinker is. Karakteristiek en zeer bekend is ook bij deze sierbestrating het visgraatlegverband. Ben je een echte liefhebber van de pittoreske terrasjes in o.a. Frankrijk en Italië? Je creëert zo eenvoudig een prachtig ‘terrazza’ in je eigen tuin!

Waarom gebakken klinkers?

Gebakken klinkers zijn absolute pareltjes door hun mooie uitstraling, maar hebben daarnaast ook nog zeer gunstige productspecificaties! Omdat ze op zeer hoge temperatuur gebakken worden zijn ze zeer hard. Daardoor kunnen algen en mossen zich moeilijk aan deze tuinbestrating vasthechten. Natuurlijk zijn alle soorten bestrating in meer of mindere mate vatbaar voor groene aanslag, maar deze klinkers zijn dus zeer geschikt als je niet houdt van grondig onderhoud. Ze zijn zeer duurzaam, ze gaan generaties lang mee en blijven hun kleur behouden.

Gebakken klinkers
in een kenmerkend karakteristiek legpatroon

 

Natuursteen
zeer karakteristieke tuinbestrating

4. Natuursteen bestrating

De meest unieke en authentieke tuinbestrating in dit lijstje: natuursteen bestrating. Deze bestrating is door de natuur gevormd, heeft een eigen karakter en dat maakt het zo’n bijzonder product. Het heeft iets eigens, iets dat je niet kunt namaken of nabootsen. Natuursteen vóél je, omdat het een eigen verhaal vertelt.

De voor- en nadelen van natuursteen bestrating

Natuursteen bestrating is schitterend in waalvorm. Het nadeel van natuursteen gebruiken voor je terras is het onderhoud. Het is uiteraard een stuk gevoeliger voor krassen en vuil dan keramiek. Ook is het vaak een stuk duurder dan andere soorten sierbestrating. Ondanks dat de komst van keramiek het natuursteen wat minder populair heeft gemaakt, blijft het een overweldigende schoonheid houden. Elk stukje natuursteen in je tuin is altijd 100% uniek!


 

Opsluitbanden
Een mooi afgebakende scheiding tussen de kiezels en bestrating

5. Opsluitbanden

Het perfecte middel om je sierbestrating netjes binnen de kaders te houden: opsluitbanden. Deze ‘bestratingspushers’ houden alles goed op z’n plaats en geven een extra dimensie aan je tuin. Ze zijn ontzettend efficiënt tegen kieren, gaten en verzakkingen en zorgen voor een mooie afwerking van je tuin. Eigenlijk zijn het de plinten voor je tuin! Andere producten die je tuin de finishing touch geven zijn bijvoorbeeld grind en split, waarmee in combinatie met opsluitbanden prachtige paadjes gemaakt kunnen worden of stapelblokken. Stapelblokken kunnen worden gebruikt om mooie plantenbakken te creëren of om je terras te verhogen. Hiermee kun je je tuin extra dynamiek geven.  

Je tuin kaderen met opsluitbanden

Met opsluitbanden kun je mooie scheidingen maken tussen je tuinbestrating en het gazon en kun je bijvoorbeeld grindpaadjes stabiliseren en accentueren. Het insluiten is zeer belangrijk, het zorgt namelijk voor een langere levensduur van pad, terras of bloembak. Welke maat geschikt is voor jou is afhankelijk van het project. Rondom een pad of terras zijn doorgaans dunner en kleiner dan rondom je oprit.  

Twijfel je welke tegel of bestrating in jouw tuin past?

Doe de korte test en vind de perfecte match!

Vragen? Neem contact op!

* Verplichte velden.
Wij proberen je (aan)vraag op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.