Superhandig: onze monstertegelservice! Bestel tot maximaal 4 gratis monsterstukken. Meer informatie!

De perfecte voegkleur kiezen bij je tegels

Tegels uitzoeken voor je nieuwe interieur is vaak een leuk maar tijdrovend proces. Verschillende stijlen, kleuren en afmetingen passeren de revue in je zoektocht naar de perfecte tegel. En wanneer je oog dan eindelijk is gevallen op een geschikte look voor je wand of vloer komt er op het laatste moment een nieuwe uitdaging om de hoek kijken: welke voegkleur past het beste bij je tegels?

Maar hoe kies ik nu de juiste voegkleur?

Om de juiste voegkleur te kiezen is het belangrijk dat je het eindresultaat kunt visualiseren, want er is geen goed of fout in het kiezen van een kleur. Het is puur afhankelijk van je eigen smaak. Het kan best moeilijk zijn om te zien wat je wel of niet mooi vindt in je uiteindelijke wand of vloer. Daarom raden we je altijd aan om langs te komen in onze showroom. Hier heb je de mogelijkheid om met onze adviseurs te sparren, die je ook tal van voorbeelden kunnen laten zien.

Het belang van een voegkleur

De voegkleur is een vaak onderbelicht aspect binnen het interieur, maar o zo belangrijk voor de uiteindelijke uitstraling. Hoe weet je nu zeker dat je de juiste voegkleur kiest? In deze blog nemen we je graag mee in de onbekende wereld van de voegkleuren. Welke matches zijn geschikt, welke kleuren zijn er en wat doet dit met je tegeloppervlak? Alle ins & outs lees je hier!

Welk kleuren voegen zijn er? 

Van oudsher zijn de neutralere tinten bekend als voegkleur, zoals witte, grijze en zwarte voegkleuren. De kleur van voegen spelen een steeds prominentere rol in de verschillende interieurstijlen. Als je helemaal uit wilt pakken kun je zelfs kiezen voor een voeg met een bijzondere sparkle. 

Een voegkleur als kader

De kleur van voegen zijn als het ware het verlengstuk van de tegel. Denk alleen al eens aan de talloze legverbanden die er zijn. De kleur van je tegelvoeg bepaald uiteindelijk het accent van dit patroon. Je kunt een voeg laten contrasteren of juist laten matchen met een bepaalde tegel. Hoe doe je dat?

Eigenlijk zijn er twee mogelijkheden: een voegkleur die aansluit op de kleur van je tegels of een tint die haaks staat op je tegelkleur. Met een aansluitende voegkleur creëer je eenvoudig een rustig ogend geheel, terwijl je met een contrasterende voegkleur juist zorgt voor een meer uitgesproken patroon. Het hangt uiteindelijk af van je eigen voorkeur. Als je het moeilijk vindt om hier een keuze in te maken adviseren we je bij Totaaltegel graag.

Een matchende voegkleur

Voor dit voorbeeld nemen we een  licht beige houtlook visgraatvloer in gedachte. Zie je ‘m voor je? Wanneer je dit patroon accentueert met een tegelvoegsel in de kleur beige valt op dat het patroon heel lichtjes gekaderd wordt. Door de consistentie van de beide kleuren komt het patroon gematigd aan de oppervlakte, waardoor het een heel rustieke vibe krijgt.

Een voegkleur die matcht bij de kleur van de tegel is iets wat we vaak terug zien in Scandinavische en minimalistische interieurstijlen, maar is ook heel goed toe te passen bij bijvoorbeeld marmerlook tegels. Door een witte marmerlook te combineren met een lichte voeg wordt het één geheel, waardoor het lijkt alsof de hele ruimte uit marmer gehouwen is.

Contrasteren voor een uitgesproken patroon

Om de spots volledig te leggen op het legpatroon van je vloer of wand kun je contrasteren. Dit betekent dat je gaat werken met kleuren die niet in elkaars verlengde liggen, maar juist heel goed te onderscheiden zijn. Neem nog eens diezelfde visgraat vloer uit het bovenstaande voorbeeld. Als je de lichte beige tegels combineert met een donkere voeg worden de contouren van de tegel veel beter zichtbaar. Het patroon krijgt op deze manier een eigen uitgesproken identiteit en vormt een stoere body voor bijvoorbeeld een Bohemisch interieur of een eclectische woonstijl.

Spelen met wandtegels

Het ideale oppervlak om te experimenteren met vormen en voegkleuren is de wand. Meestal wordt er bij vloeren gekozen voor een rustige basis – dit geldt overigens niet bij Portugese tegels – om meer ruimte te geven voor andere elementen binnen het interieur. Wandtegels zijn bij uitstek perfect om een speels effect te creëren, waarbij de voegkleur enorm kan bijdragen aan de uitstraling. Denk bijvoorbeeld eens aan een marmeren badkamer met daarin een wand vol donkerblauwe hexagon tegels met een witte voeglijn. Het toffe honingraatpatroon komt door de witte voeglijn ongelooflijk mooi tot z’n recht en zorgt voor een catchy twist met de marmerlook, hoe gaaf klinkt dat?

Voegen op verschillende manieren

Niet alleen de kleur van de voeg is mede bepalend voor de uitstraling. Er zijn ook trucjes om een voeg juist wel of niet op te laten vallen tussen je tegels. Wil je een wandoppervlak dat zo min mogelijk wordt onderbroken door voeglijnen? Dan kun je werken met grote tegels en een matchende voegkleur, zodat er weinig patroon ontstaat en er een mooi egaal geheel ontstaat. Let trouwens wel op dat je geen grote tegels gebruikt in kleine ruimtes. Hierdoor oogt een ruimte vaak nog kleiner.

Wil je nou zo min mogelijk voeglijnen? Dan kun je slabs overwegen. Dit zijn massieve platen die tot wel 3 meter breed en 2 meter hoog zijn. Hierdoor bekleed je in een klap een gigantische oppervlak, waardoor voegen bijna niet nodig zijn.

Veel gestelde vragen over voegkleuren

Welke voegkleur past bij grijze tegels?

Grijs is eigenlijk de middenweg tussen zwart en wit en ietwat neutraal. Er zijn natuurlijk nog verschillende gradaties in tinten grijs, maar over het algemeen kun je hier zowel een donkere als lichte kleur voeg voor gebruiken. Met een zwarte voeg contrasteer je het geheel, met een lichte voeg blijft dit contrast aanwezig maar is het minder prominent.

Welke kleur voegen zijn er?

Bij Totaaltegel heb je de keuze uit maar liefst 27 kleuren voegen, verkrijgbaar als voegmortel én in siliconen. De kleuren variëren van wit en grijs tot antraciet en karamel en we hebben zelfs blauwe en rode voegen. Al deze kleuren zijn daarnaast verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen: basic, verrijkt met subtiele zilveren glitters of met gouden glitters.

Welke voegkleur gebruik je bij donkere tegels?

Er zijn meerdere opties. Met een lichte voeg wordt je patroon beter zichtbaar en kun je van je wand of vloer een echte eyecatcher maken. Maar een donkere voeg kan juist ook heel mooi zijn. Hiermee maak je het geheel wat rustiger en creëer je ruimte om andere elementen in je interieur meer in het oog te laten springen.

Welke voegkleur is mooi bij lichte tegels?

Als je kiest voor witte tegels of lichte tegels met een zachte kleur is dat vaak een rustieke verrijking van je interieur. Om die uitstraling te behouden kun je vaak het beste werken met een voegkleur die niet te veel afwijkt van die lichte kleur. Maar het is ook erg mooi om je vloer- of wandoppervlak te accentueren. Dit zou je kunnen doen met bijvoorbeeld een zwarte voeg of een andere donkere kleur.

Nieuwe moderne kleuren

Bovenstaand staat de essentie van de juiste voegkleur, toch? Nee hoor, er zijn nog veel meer mogelijkheden! Zo zijn er voortaan ook mogelijkheden om met een wat meer uitdagende tegelvoeg kleur te gebruiken, zoals rode en blauwe voegen. Dit zorgt voor een extra modern tintje waarmee je een eigenzinnige wand of vloer creëert. En als zelfs dat niet bijzonder genoeg is zijn deze voegkleuren ook nog te verkrijgen met een zilveren of gouden sparkle. De subtiele glinstering geeft een extra dimensie aan je vloer of wand!

Voegkleuren bij verschillende soorten tegels

Tegels representeren vaak niet alleen een kleur, maar juist ook een materiaal. Bij Totaaltegel hebben we een zeer divers aanbod van keramische tegels, waarin ook tegels zitten die lijken op bijvoorbeeld hout of beton. Welke kleur voeg kun je gebruiken bij betonlook tegels en welke kleur gebruik je bij houtlook tegels?

Bij producten die gebaseerde zijn op een natuurlijk materiaal is het vaak het mooist om te kiezen voor een kleur voeg die aansluit op de uitstraling. Bij houtlook zou dit onder meer beige of lichtbruin kunnen zijn en bij betonlook kun je denken aan een zilvergrijze of grijze voeg.

Advies nodig? Kom eens langs in onze showroom!

Met deze blog hebben we je graag al een eind op weg willen helpen in jouw zoektocht naar de juiste voegkleur. Maar een perfecte keuze kun je eigenlijk pas maken na een bezoek aan onze showroom. Dit geef je namelijk de mogelijkheid om het hele assortiment te zien en daarbij te kijken naar verschillende voegkleuren. Tevens kunnen onze experts je advies geven, zodat je met een gerust hart de juiste keuze kunt maken. Is het niet mogelijk om langs te komen? Dan staan we je uiteraard ook graag telefonisch of per e-mail te woord.